Afbeelding
Janus Visser/BDU

Frans Leidelmeijer kiest uit 100 jaar stoelontwerp

26 oktober 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - De stoel is misschien wel het meest uitdagende ontwerpobject aller tijden. Voor het Gorcums Museum heeft designexpert Frans Leidelmeijer een expositie samengesteld van 75 iconische zitmeubels uit de afgelopen honderd jaar. Van stoelen bezeten, een tentoonstelling met stoelen van topontwerpers uit collecties in binnen- en buitenland, is te zien in het Gorcums Museum van 22 november 2014 t/m 29 maart 2015.

Designexpert Frans Leidelmeijer, onder andere bekend van het TV-programma Tussen Kunst & Kitsch, heeft voor Van stoelen bezeten een persoonlijke keuze gemaakt. Daarbij wist hij bruiklenen te verwerven van galeries en musea in onder meer Parijs, Wenen, Stockholm, Kopenhagen en Gent. De expositie laat zien hoe de stoel - waarin ambacht, architectuur, design en kunst bij elkaar komen - zich ontwikkelde van zitmeubel tot een designobject. Daarbij werd voortdurend gebruik gemaakt van de nieuwste technieken en materialen. De expositie wordt geopend door niemand minder dan Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margarita de Bourbon de Parme, zelf ook deskundig op het gebied van interieurontwerp.

Rond 1900 was stoelontwerp nog voornamelijk het domein van architecten, zoals Berlage. Gerrit Rietveld, beroemd van zijn rood-blauwe latjesstoel uit 1918, ging door op diens zakelijke stijl. In 1942 creëerde hij een stoel die geheel is vervaardigd uit aluminium, een topstuk in de expositie uit de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam. Technisch vernuft kwam eveneens te pas bij de ontwikkeling - in de jaren twintig - van de achterpootloze metalen buisstoelen; een ontwerp van Mart Stam. De Hongaarse Bauhaus-architect Marcel Breuer werkte dat principe verder uit en maakte gebruik van het vakmanschap van lassers uit de vliegtuigindustrie. Op de expositie zijn verschillende voorbeelden te zien.

En zo neemt het Gorcums Museum u mee op een ontdekkingsreis langs elegante en stijlvolle, maar soms ook decadente en bizarre stoelontwerpen. De knaloranje Ball Chair van Eero Aarino uit 1963 omsluit de 'gezetene' als een cocon, waarin je heerlijk kunt wegdromen. Ronduit spectaculair zijn de stoelen van Ron Arad, die met zijn 'Oh-Void' een hypermoderne versie van de aloude schommelstoel ontwierp in acryl. Van een bijzondere schoonheid is 'Miss Blanche' uit 1989 van de Japanse ontwerper Shiro Kuramata, met een sprankelende combinatie van rode roosjes, gevangen in helder acrylaat. Een klasse apart vormt de 'bone chair' van Joris Laarman uit 2006. Met behulp van software uit de auto-industrie ontwikkelde hij een stoel die zijn vorm ontleent aan het groeipatroon van botten.

Enkele andere klinkende namen op de expositie: Alvar Aalto, Ludwig Mies van der Rohe , Jean Prouvé, Charlotte Perriand, Frank Lloyd Wright, Poul Kjaerholm en Fin Juhl. De oudste stoel op de tentoonstelling is van de Zweed Gustaf Fjaestad en dateert van 1894; het jongste meubel is de stoel Endless van Dirk Kooy uit 2012 , die met behulp van een 3D robot is ontstaan. Zo biedt de expositie zowel bekende als nog niet eerder in Nederland getoonde stoelen, waardoor zowel de kenner als de liefhebber aan zijn trekken komt.

advertentie
advertentie