Novemberroute met lounge, optische illusies en boekpresentaties

30 oktober 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Niet een maar twee boekpresentaties staan de bezoekers van de Culturele Route op zondag 9 november te wachten. En verder grafiettekeningen, een dj die je met zijn lounchemuziek weer op adem brengt na een indrukwekkende route, optische illusies, ritmisch fotowerk, de laatste dag van Pronkstukken en grafiettekeningen. Het is slechts een klein resumé van wat de Culturele Route te bieden heeft. De route wordt gehouden van 13.00 tot 17.00 uur.

De highlights van de novemberroute op een rij:

Atelier Bert Welmers

In Atelier Bert Welmers, Blauwe Torenstraat 3, is tijdens de novemberroute weer een dubbelexpositie te zien. Naast werken van Welmers zelf wordt daar een reeks schilderijen van de Groningse schilder Joost Doornik tentoongesteld. Doornik is figuratief schilder. Bert Welmers maakt regelmatig studiereizen naar Schotland. In zijn atelier toont hij op zondag 9 november een reeks schilderijen, die hij in april 2014 van dit jaar plein-air maakte in de vissersstadjes, St. Abbs, Dunbar en North Berwick, gelegen aan de Schotse oostkust.

La Caponnière

In de altijd al sfeervolle La Caponnière, Kanselpoortweg 1, krijgt de sfeer tijdens de novemberroute een extra dimensie door muziek van DJ Goldvest. Goldvest  begon in 2009 met plaatjes draaien. Hij is van alle markten thuis; van DnB tot lounge, van pop tot soul; geen stijl is hem onbekend. Zondag 9 november is DJ Goldvest klaar om de bezoekers van La Caponnière tijdens de Culturele Route te laten ontspannen met heerlijke lounge.

De Mandarijn

De Gorcumse auteur Tom Zijlstra verzorgt tijdens de Culturele Route van zondag 9 november een voorpresentatie van zijn nieuwe boek 'Lucas dokter', in boekhandel De Mandarijn, Gasthuisstraat 25. De roman is het derde deel van de romancyclus 'Soms priemt een lichtstraal'. Tom Zijlstra gaat met lezers in gesprek te gaan en hij leest passages voor. De presentatie wordt opgeluisterd door Afrikaanse muziek van Nansadi Kourouma eigenaar van de muziekschool Babila Djembe Fola in Arkel. Nansadi speelt djembe, doundoun en balofoon.

De Kruitmagazijnen

Suzanne Hartmans exposeert in De Kruitmagazijnen, Dalemwal 13, grafiek, reliëfs en objecten. De optische illusie, het spel met de waarneming speelt in haar werk een heel grote rol. Beweging en licht vormen daarbij haar uitgangspunten. De binddruktechniek is de basis die met de later aangebrachte elementen samen een subtiel spel van beweging en licht vormen. De optische illusie heeft hierin een extra dimensie gekregen. Het beeld verschuift/verandert samen met het perspectief van de toeschouwer.

Ars Longa

Bij Galerie Ars Longa is tijdens de Cultuerele Route op zondag 9 november de tentoonstelling 'Fotografie en Beelden' te zien. Het betreft een serie zwart-wit foto's van Go de Graaf, en daaraan verwant, maar net even anders, het fotografisch werk van Nel den Buitelaar. Helen Vergouwen, ook geen onbekende in onze regio, maakt objecten van staal en hout. Ze zijn abstract, robuust en hebben vaak een opengewerkte vorm, waardoor het beeld een interactie aangaat met de omringende ruimte.

Gorcums Museum

Wie de expositie Pronkstukken nog niet heeft gezien, haast zich zondag 9 oktober tijdens de Culturele Route naar het Gorcums Museum, Grote Markt 1, want dan is zij voor het laatst te bewonderen. In Pronkstukken staat het hedendaagse sieraad centraal. Met werk van ruim vijftig ontwerpers uit binnen- en buitenland geeft de tentoonstelling een beeld van de enorme variatie in thematiek en materiaalgebruik van het  sieraad van nu. Een tweede onderdeel van de expositie is de Keuze van Gorcum, waarin 25 inwoners van de stad indringend worden geportretteerd met een door henzelf gekozen sieraad.

Atelier MiNelly

In Atelier MiNelly, Westwagenstraat 63, zijn tijdens de novemberroute grafiettekeningen te zien van Nel den Buitelaar. Haar tekeningen op een doffe zwarte ondergrond (canvas) met glanzend grafietstift leiden tot bijzondere effecten. De thema's zijn ontstaan naar aanleiding van een verzameling kleine gevonden voorwerpen, die Nel den Buitelaar deze zomer langs het strand vond.

Houd voor het laatste nieuws over de Culturele Route Gorinchem de website van de CRG in de gaten. Er kunnen zich wijzigingen in het programma voordoen.

Voor uitgebreide informatie over de route en de deelnemers zie: www.cultereleroute.nl of www.facebook.com/cultureleroute

advertentie
advertentie