Benutten en beschermen Nieuwe Hollandse Waterlinie

5 november 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een uniek en ingenieus verdedigingssysteem. Het is genomineerd als Unesco werelderfgoed. Om dit erfgoed te behouden en beschermen, neemt een aantal gemeenten vóór 1 januari 2017 uniforme bestemmingsplanregels op in hun bestemmingsplannen. Het voorkomt dat er binnen het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vergelijkbare ruimtelijke initiatieven op verschillende manieren worden getoetst. Het biedt ook duidelijkheid aan inwoners en ondernemers. Het voorontwerp van de bestemmingsplannen gaat in elke gemeente vanaf begin januari 2015 ter visie. Dan zijn er ook informatieavonden waar de regels worden toegelicht.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is - als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam - genomineerd als Unesco werelderfgoed. De linie dateert uit 1815, is 85 kilometer lang en loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. Het gebruik van water voor de verdediging van het land, de waterwerken die daarvoor nodig waren en de gaafheid van forten en andere verdedigingswerken maken het gebied erg bijzonder. Daarom ondertekenden de gemeenten Lingewaal, Culemborg, Gorinchem, Vianen, Zaltbommel, Leerdam, Geldermalsen, Tiel en Lingewaard op 13 februari 2014 de bestuursovereenkomst, met de intentie om uiterlijk 1 januari 2017 uniforme bestemmingsplanregels vast te stellen. Die regels waarborgen het behoud en de ontwikkeling van de Waterlinie.

De uniforme bestemmingsplanregels vervangen de bestaande bestemmingsplannen van gemeenten niet. Ze bieden een toetsingskader voor initiatieven die buiten de al bestaande rechten worden ontplooid. In het gebied langs de hoofdverdedigingslijn en rond de forten - de kernzone - is minder ruimte dan daar buiten. In die kernzone zijn de kernkwaliteiten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie het belangrijkst en zijn de gebouwen en het landschap karakteristiek voor de linie.

Buiten de kernzone zijn de regels soepeler om ruimte te bieden aan bedrijven en agrariërs die willen ondernemen, voor de natuur en voor de inwoners die mooi willen wonen en recreëren. Voor alle initiatieven in de verschillende zones vindt maatwerk toetsing plaats. De uniformiteit in de regelgeving en de eenduidige toetsing van initiatieven biedt helderheid aan inwoners en ondernemers.

Voor de gemeenten Lingewaal, Culemborg, Gorinchem, Vianen, Zaltbommel en Leerdam doorlopen de bestemmingsplannen gezamenlijk een voorontwerpfase en een ontwerpfase. Momenteel worden zes aparte voorontwerp bestemmingsplannen voorbereid. Dit wordt zoveel mogelijk centraal gecoördineerd vanuit de provincie Gelderland. Als elk college in december instemt met het voortontwerp bestemmingsplan, gaan de voorontwerpen in januari in elke gemeente ter inzage. Dan zijn er ook informatieavonden waar de regels worden toegelicht. Mede op basis van de inspraakreacties maken de zes gemeenten vervolgens gezamenlijk ontwerpbestemmingsplannen die weer ter inzage worden gelegd. Uiteindelijk krijgt elke gemeenteraad eind 2015 een concept bestemmingsplan ter besluitvorming voorgelegd.

Andere gemeenten volgen hun eigen planvormingsproces. Geldermalsen en Woudrichem nemen (zo nodig) de regels mee in hun plannen voor het buitengebied. Tiel (inundatiekanaal) en Lingewaard (Fort Pannerden), hebben de Waterlinie al goed beschermd in hun bestemmingsplannen: conform het gedachtegoed van de bestuursovereenkomst. Dit geldt ook voor het grootste gedeelte van het buitengebied van Werkendam. Voor dat gebied wordt het bestemmingsplan binnenkort ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.

advertentie
advertentie