'Strindberg en dal' te zien in theater Peeriscoop

20 januari 2019 om 08:10 lokaal

GORINCHEM Na de succesvolle voorstelling ROMP, bekroond met de Theo d'Or voor de beste vrouwelijke dragende rol door Karina Holla, brengt De Gemeenschap dit seizoen de voorstelling Strindberg en dal. De voorstelling is dinsdag 5 februari te zien in theater Peeriscoop. Aanvang: 20.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.peeriscoop.nl

In de voorstelling Strindberg en dal maakt de toeschouwer kennis met de vooruitstrevende toneelgroep &Co. Onder de bezielende leiding van zijn doorknede regisseur werkt &Co aan Dal in de mist, een nog maar pas ontdekt stuk over liefde, afgunst en pijn van de Zweedse schrijver August Strindberg.

Strindberg en dal wordt gespeeld door Monique Kuijpers, Dic van Duin, Henke Tuinstra, Tessa Jonge Poerink en Barnaby Luke Savage. De regie is in handen van Roy Peters en de tekst is geschreven door Rob de Graaf.

Tijdens het repetitieproces van &Co aan het donkere drama over man-vrouwverhoudingen, gemankeerde liefde en manipulatie, lopen binnen het gezelschap de persoonlijke en professionele spanningen hoog op. De regisseur neemt zijn opvattingen over 'fysiek theater' wat al te letterlijk, de mannelijke gastacteur beschikt niet over de heterokwaliteiten die zijn rol vereist en de regieassistent loopt wel erg opzichtig te koop met haar bereidheid om 'alles' te doen voor een toneelcarrière. Toneel en werkelijkheid raken verwikkeld en verstrikt en door alle botsingen krijgt deze Strindbergonderneming onbedoeld de trekjes van een wrange klucht.

Strindberg en dal sluit aan bij eerdere succesvolle stukken van De Gemeenschap, zoals De Shakespeare Club (2017) en Stand up, lie down (2015). Net als bij die producties gaat het hier over de vaak moeizame verhouding tussen wie mensen zijn en de rol die ze spelen, over (seksuele) identiteit en over het grillige en onvoorspelbare verloop van groepsprocessen. Strindberg en dal gaat ook over het delicate thema van (on)gepast gedrag in werksituaties.

advertentie
advertentie