Leerlingen van het Omnia College gingen eerder al aan de gang met ontwerpen van klei
Leerlingen van het Omnia College gingen eerder al aan de gang met ontwerpen van klei Kevin de Bruin

Gastles in leren ontwerpen

6 februari 2019 om 07:40 lokaal

GORINCHEM ,,Alles om je heen is ooit ontworpen. Zelfs deze stift die iemand op de grond heeft laten vallen is ooit ontworpen", vertelt industrieel designer Marcel Vaandrager. Gorinchem Beweegt heeft hem en diverse andere designers en kunstenaars uitgenodigd om in het teken van de Gorinchem Design Week 2019 een gastles op middelbare scholen in Gorinchem te geven.

door Kevin de Bruin

Tijdens een gastles aan het Omnia College vertelt Vaandrager vol passie over zijn liefde voor industrieel ontwerpen. ,,Voor elk probleem kun je een oplossing ontwerpen." Hij haalt hier een klein probleem waar hij tijdens het hobbyen als artiest nog wel eens mee te maken krijgt. ,,Als je optreedt dan trek je geen saai kloffie aan, Dan wil je wel eens zoiets geks als een gele broek en gele sokken. Maar die sokken liggen onderin de kast, omdat je ze eigen alleen bij zo een speciale gelegenheid gebruikt." Volgens Vaandrager valt dit probleem heel creatief op te lossen. ,,Je zou het zo kunnen ontwerpen dat er allemaal draadjes aan de sokken hangen. Als je dan je gele sokken uit de lade wilt halen, hoef je alleen nog maar aan het gele draadje te trekken." De klas grinnikt.

Tijdens de gastles wil Vaandrager de leerlingen inspireren om zelf op creatieve wijze aan de slag te gaan met het ontwerpen van een iets waar je dingen in kunt opbergen. ,,Je kunt het zo gek niet bedenken. Mensen vinden het vaak lastig om iets compleet nieuws te bedenken, maar eigenlijk is dat het makkelijkste en leukste aspect van heel het ontwerpen."

In de lessen hiervoor werkten leerlingen al helemaal naar deze gastles toe door kunst of designwerken te vinden die opbergen als thema hebben. Ook hebben ze al opbergmeubels van klei geboetseerd. ,,Uiteindelijk moet je zulke leerlingen gewoon aan het werk zetten", vertelt docente Meta Homan.

Dit is te zien bij een paar jongens in de klas. Ze lijken maar weinig zin te hebben om tijdens de gastles inspiratie op te doen voor hun eigen opbergmeubel. Wanneer Vaandrager hen vraagt wat ze nu zo leuk vinden aan ontwerpen, zijn hun antwoorden vrij duidelijk: ,,Niets" en ,,Het is saai." Tijdens het eerste kwartier van de les kunnen ze niet stilzitten, maar naarmate de les vordert weet Vaandrager ook hun aandacht te trekken. Een van hen zit telkens met een plastic flesje te spelen. ,,Ik heb een idee", zegt één van de jongens wanneer hij hierop wordt aangesproken. ,,Als je dat flesje doormidden knipt, dan kun je deze zo recyclen dat je er pennen en dergelijken in op kunt bergen." Alhoewel het idee als grapje begon, heeft het hun wel aan het denken gezet betreffende ontwerpmogelijkheden.

De gastlessen werden gegeven op het Omnia College, Fortes Lyceum, Gymnasium Camphusianum en Pratijkschool Merewade. Iedereen wordt uitgedaagd om zijn eigen opbergobject te maken. Inzendingen worden door een jury beoordeeld. De jury kijkt naar uitvoering, innovatie en de creativiteit die zich schuilhoud in het hele ontwerpproces. 22 maart worden de Corcum Design Awards uitgereikt voor beste ontwerp, beste uitvoering en innovatie. Er is ook een publieksprijs.

advertentie
advertentie