Initiatiefnemer Ingrid Zwaan (D66) diende de motie namens diverse fracties tijdens de raadsvergadering in.
Initiatiefnemer Ingrid Zwaan (D66) diende de motie namens diverse fracties tijdens de raadsvergadering in. Gemeente Gorinchem

Gorinchem neemt deel aan lichtmonument

5 juli 2019 om 18:28 lokaal

GORINCHEM De fracties van D66, CDA, VVD en ChristenUnie-SGP willen dat de gemeente Gorinchem deelneemt aan het lichtmonument ter herdenking van de slachtoffers van de Holocaust.

Door Egbert Egberts

Ingrid Zwaan, raadslid van D66, diende deze motie tijdens de raadsvergadering van 4 juli in. ,,Twee weken later dan de bedoeling was, maar vanwege de drukke agenda werd deze doorgeschoven." Maar daar kraaide geen haan om. De motie werd door de raad én door het college positief ontvangen. De raad stemde unaniem in door het voor de viering van 75 jaar vrijheid benodigde budget dat al was toegekend met het benodigde bedrag van tweeduizend euro te verhogen. Burgemeester Reinie Melissant-Briene was enthousiast en zegde toe dat de gemeente Gorinchem zich spoedig zal inschrijven om aan het geschiedenisproject mee te werken.

Achtergrond

In 2020 is het precies 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert daarom samen met partners in januari 2020 een landelijk project. Het doel van dit project is het bewustzijn te vergroten dat door heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord, ieders plaatsgenoten of buren waren. Om mensen in 2020 in de eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, wordt door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde uit Rotterdam een bijzonder lichtmonument ontworpen. In elke betrokken gemeente wordt een deel van dit kunstwerk geplaatst, op een locatie die lokaal wordt bepaald. Gemeenten zijn vrij om het tijdelijke monument eventueel een vaste bestemming te geven. Ook kunnen zij bepalen waar het komt te staan. De optelsom van alle monumenten vormt één nationaal symbool waarmee Nederland samen dit belangrijke deel van de oorlogsgeschiedenis herdenkt. Door het lichtmonument op een betekenisvolle plek in de gemeente te plaatsen, komen inwoners op een alledaagse wijze in aanraking met deze geschiedenis . 
 

advertentie
advertentie