Hugo de Groot wijst wethouders, burgemeester en een gedeputeerde de weg in de Escape Room.
Hugo de Groot wijst wethouders, burgemeester en een gedeputeerde de weg in de Escape Room. Slot Loevestein

In de huid van Hugo de Groot

13 februari 2018 om 09:15 lokaal

POEDEROIJEN Hugo de Groot deed het in 1621: ontsnappen uit Slot Loevestein. Nu kan iedereen zelf een poging wagen zichzelf te bevrijden uit de torens van het slot. Woensdag werd Escape Loevestein officieel geopend. Uw verslaggever speelde alvast een rondje mee.

Escape rooms zijn de laatste jaren mateloos populair geworden. Volgens de website Escape Rooms Nederland zijn er al meer dan zevenhonderd in allerlei soorten en maten. Het principe is overal hetzelfde: zorg dat je ontsnapt. Dat is echter een iets lastigere klus dan even een sleuteltje zoeken en de deur openmaken.

De escape room is sinds december al open, maar de officiële opening was afgelopen week pas. Driekwart van de mensen die zich vrijwillig laten opsluiten komt eruit, zo laat Mark van Hesselt, van exploitant Novitas Heritage, weten. Waar 's ochtends tijdens de officiële opening Hugo de Groot himself (gespeeld door beheerder Jacques Mombers, red.) een gedeputeerde, burgemeester en enkele wethouders hielp ontsnappen, moest uw verslaggever het samen met vijf anderen op eigen kracht doen.

OPGESLOTEN Waar Van Hesselt het ene moment nog vrolijk uitlegt wat ons te doen staat, zitten we het andere moment opgesloten en worden we toegesproken door een mysterieuze stem. We hebben een uur de tijd om te ontsnappen. Succes!
Zo, voelen wij ook eens hoe het is om opgesloten te zitten in het slot. Net als Hugo de Groot. Hij werd er gevangen genomen, omdat hij vond dat mensen zichzelf prima konden redden door middel van vrije wil en stelde de staat boven de kerk. Die ideeën stonden lijnrecht tegenover die van prins Maurits. ,,Mensen kunnen nu zelf ervaren hoe het is om opgesloten te worden door een eigen mening te hebben. Vrijheid van meningsuiting is een actueel thema en we willen bezoekers en kinderen daar over aan het denken zetten", zegt directeur Ien Stijns.

LIST De Groot bleef wel studeren tijdens zijn gevangenschap in het slot. Zodoende kreeg hij kisten met boeken bezorgd. Via een van die kisten ontsnapte hij. Een list, bedacht door zijn vrouw. Achteraf gezien hadden ook uw verslaggever en de overige mannelijke gevangenen best een list van een vrouw kunnen gebruiken. Na een aantal puzzels en codes gekraakt te hebben, lopen we volledig vast op de laatste puzzel. Gezucht, krakende hersenen en wazige blikken. Het uur is om. We zitten voor altijd gevangen in Slot Loevestein...

Alvorens ik mijn tranendal de vrije loop wil laten, is daar Van Hesselt die ons komt bevrijden. Voor deze ene keer mogen we alsnog ontsnappen. Van Hesselt benadrukt nog maar eens dat driekwart van de gevangenen wel weet te ontsnappen: ,,Vooral kinderen zijn er goed in. Die kijken onbevangen naar de puzzels. Volwassenen denken teveel door. Heel vaak zie je vaders die het wel 'even' zullen oplossen terwijl de kinderen vaak met de beste ideeën komen."

Het is duidelijk, we hebben gefaald. Ondanks dat, is het uurtje 'ontsnappen' zeer de moeite waard. Niet alleen goed voor teambuilding, ook om de hersenen eens flink aan het werk te zetten. Via www.escapeloevestein kunnen avonturiers zelf een ontsnapping plannen.

advertentie
advertentie