Raad stelt erfgoedverordening vast

1 maart 2018 om 09:53 lokaal

GORINCHEM Om het karakter van monumentale panden en objecten te bewaren, is de 'Erfgoedverordening gemeente Gorinchem 2018' opgesteld. Tijdens de gemeenteraadsvergadering op 15 februari stelde de raad de verordening vast. Hierin staat hoe de gemeente en de eigenaar van het gemeentelijk monument moeten omgaan met het monument. De verordening bepaalt ook de procedure om tot aanwijzing van een gemeentelijk monument te komen.

Wethouder Rijsdijk: ,,De aan te wijzen monumenten tonen waarin Gorinchem uniek is. In 2018 is de actuele lijst compleet. Om dit mogelijk te maken, hebben we de erfgoedverordeningen aangepast en de welstandsnota vernieuwd. Dit levert een actief erfgoedbeleid op. Hiermee gaat een langgekoesterde wens van het college en de raad in vervulling."

Gemeente Gorinchem wil in één keer ongeveer 200 objecten aanwijzen als gemeentelijke monumenten. Het gaat om objecten binnen het gehele grondgebied van de gemeente Gorinchem, van (woon)panden tot pakhuizen en van kerk- en schoolgebouwen tot industrieel erfgoed en nutsvoorzieningen. Daarnaast heeft Gorinchem zo'n 100 objecten van cultuurhistorische waarde, maar niet zodanig dat de gemeente ze aanwijst als gemeentelijke monument. De gemeente neemt deze objecten als 'beeldbepalend' op in de nieuwe welstandsnota. Ten slotte breidt, dankzij de 'Verordening op de Erfgoedcommissie gemeente Gorinchem 2018', de bestaande monumenten-/erfgoedcommissie uit met twee leden met kennis over de historie van Gorinchem.

advertentie
advertentie