Eline Kentie bij een vervallen locatie
Eline Kentie bij een vervallen locatie Eline Kentie

Eline Kentie fotografeert verlaten gebouwen

14 maart 2018 om 07:29 lokaal

SLEEUWIJK Verlaten en vervallen gebouwen: Eline Kentie is er dol op. Ze heeft een passie voor de grilligheid en imperfectie. Daarom fotografeert ze verlaten gebouwen en maakt er ook fotoshoots, sinds 2016 onder bedrijfsnaam Ruwmantisch. Volgens Eline zijn er twee soorten mensen: de één vindt het fantastisch, en de ander totaal niet.

Door Petra Platschorre

Eline's passie begon negen jaar geleden, toen ze met familie op vakantie was in Duitsland. Ze gingen naar een mijnoven complex, die niet meer in werking was. „Ik werd er enorm verliefd op. Ik had dat ook echt niet zien aankomen. Al die mooie roestplekjes en grilligheden. Dat was zo fantastisch."

Na haar opleiding aan de kunstacademie in Breda is Eline de fotografie ingerold. Het duurde even voor ze bij haar uiteindelijke concept kwam, maar ze merkte dat mensen enthousiast werden van haar werk. Uiteindelijk was het zaadje geplant en is ze nu ontzettend blij met wat ze doet. „Ik had niet durven hopen dat het zo goed gaat."

Toch vindt ze het lastig om uit te leggen waar die verliefdheid en passie vandaan komt. De combinatie tussen natuur en het verval vindt ze in ieder geval heel mooi. „Ik vind het interessant om te zien hoe de natuur alles weer terugneemt. Dat is echt waanzinnig." En niet alleen Eline vindt dat, ook haar klanten. Als zij voor het eerst een vervallen locatie zien, kijken ze hun ogen uit. „Dat is zo'n magisch moment", vindt Eline. Ondanks dat ze zelf al wat meer aan dat gevoel is gewend, maakt zo'n moment het weer heel bijzonder en zal haar baan nooit echt wennen. „Voor mijn gevoel ademt dit zo honderd procent mij."

Gelukkig hoeven klanten niet bang te zijn. Eline weet dat de locaties veilig zijn. „De locaties in Nederland zijn altijd gecontroleerd, al moet je natuurlijk geen gekke dingen doen en uitkijken waar je loopt." Het vinden van goede locaties is wel een uitdaging. Vervallen en verlaten gebouwen zijn in Nederland schaars. Vaak worden de gebouwen herbestemd of gesloopt. Dit kan heel hard gaan: „Het is soms echt een race tegen de klok." Eline's lijstje van locaties moet dan ook altijd geüpdate worden. Daar zit veel tijd in. Zelf veel zoeken en met hulp van anderen, tot er weer een goede locatie is gevonden. Daarnaast moet er ook nog om toestemming van de eigenaar worden gevraagd, omdat Eline het wel allemaal legaal wil houden. „Je bent echt een beetje een detective. Dat maakt het moeilijk, maar ook bijzonder."

En niet alleen de locaties maken het werk voor Eline bijzonder. Ze probeert ook haar klanten meer zelfvertrouwen te geven over hun zelfbeeld. „Tot een jaar geleden wilde ik zelf ook niet op de foto. Dus ik snap waar mensen vandaan komen. Maar het is tragisch om te zien dat mensen zichzelf niet goed genoeg vinden." Ze legt uit dat de locaties echt wat over de personen zeggen, waardoor ze ook meer op hun gemak raken. „De locaties zijn dus eigenlijk een soort hulpmiddel. Het moment dat mensen zien dat ze ook goed op de foto kunnen staan, dat is heel mooi."

Voor meer informatie: www.ruwmantisch.nl

advertentie
advertentie