GeoFort strijdt om € 100.000 voor realisatie museumdroom

4 april 2018 om 07:46 lokaal

HERWIJNEN De strijd om de meeste stemmen is losgebarsten voor GeoFort in Herwijnen. Het museum is genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2018 en maakt nu kans op 100.000 euro voor de realisatie van zijn museumdroom. Naast GeoFort zijn ook het Maritiem Museum Rotterdam en Science Centre Delft genomineerd. Vanaf vandaag tot en met 8 mei kan het publiek stemmen op www.museumprijs.nl. De publieksprijs vindt voor de elfde keer plaats en staat dit jaar in het teken van Techniek. Op 18 mei maakt de organisatie bekend welk museum de meeste publieksstemmen heeft gekregen en de winnaar is van de BankGiro Loterij Museumprijs 2018.

De genomineerden zijn door een vakjury geselecteerd. De komende vijf weken bepaalt het publiek welk museum zich straks 'Museum van het Jaar' mag noemen en welke museumdroom in vervulling gaat.

Willemijn Simon van Leeuwen, directeur GeoFort: ,,Mochten wij de 100.000 euro winnen, dan willen we ons museumaanbod uitbreiden met een Virtual Reality Experience. We ontwikkelen een spel om de geografische kennis van onze bezoekers te testen in een reis om de wereld. Het doel is zo snel en zoveel mogelijk plekken te herkennen en zo je mede-wereldreizigers af te troeven."

Volgens de jury is GeoFort een publieksvriendelijk museum. Het museum weet een thema als cartografie en navigatie op een aantrekkelijke manier neer te zetten. Vooral voor kinderen heeft dit museum veel te bieden, maar ook voor volwassenen is er genoeg te beleven. De activiteiten zijn vernieuwend en zitten educatief sterk in elkaar. Op verrassende wijze worden geografische verbanden gelegd met het heden, waarbij de actuele relevantie van meettechnieken door de bezoeker zelf ontdekt en ervaren wordt. Met relatief beperkte middelen, maar gebruikmakend van een sterke interactie met het fort, de natuur en de omgeving heeft GeoFort zich in korte tijd weten te ontwikkelen tot een inspirerend techniekmuseum.

De BankGiro Loterij Museumprijs, uitgereikt sinds 1990, is een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. Vorig jaar stemden een recordaantal van 80,9 duizend mensen op hun favoriete museum. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Eerdere winnaars zijn: TextielMuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015) en Klok Peel Museum Asten (2014).

De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs is bedoeld om musea die zich weten te onderscheiden te belonen en om een breed publiek bij deze musea te betrekken. Meer informatie is te vinden op
www.museumprijs.nl.

advertentie
advertentie