Finalisten European Law Moot Court
Finalisten European Law Moot Court Dirna Boll

Leerlingen Altena College winnen het European Law Moot Court

Lokaal Deel je nieuws

Doe het de leerlingen van het Altena College maar eens na: je staande zien te houden in een fictieve rechtszaak - met Engels als voertaal - waarin je zowel de rol van aanklager als de verdedigende rol op je moet nemen.

Het is de leerlingen van het Altena College gelukt om na 6 voorrondes de halve finale en vervolgens ook de finale te bereiken! De leerlingen mochten zich tijdens de ‘fictieve court’ alleen baseren op de aangeleverde jurisprudentie en werden beoordeeld door een jury bestaande uit rechters of mensen die werkzaam zijn in de rechtspraak (o.a. emeritus professor Michail Wladimirof en de voormalig rechter van het Joegoslaviëtribunaal Fons Orie).

Het toernooi had een behoorlijk internationaal karakter. Vanuit Nederland waren er 3 scholen vertegenwoordigd, waaronder het Altena College uit Sleeuwijk en twee scholen uit Den Haag en Amsterdam. De overige deelnemende scholen kwamen o.a. uit Gdynia (Polen), Sint-Petersburg (Rusland), Sofia (Bulgarije), Skopje (Noord-Macedonië), Campalung (Roemenië) en Bratislava (Slowakije).

Tijdens de laatste zitting in de finale mochten Machteld Blokland, Lonneke Grandia en Julia Molenaar aantreden als de verdedigers van de verdachte. Ondersteund door Amber Koekkoek, Tsowinar Davtjan en Megan Wijnen (de andere leden van het team).

Vanwege het even aantal van de jury en de beperkingen van de onlinedeelname besloot de jury in deze omstandigheden tot een uniek vonnis: de finalisten van het Altena College en de International School in Amsterdam delen de winst. Wat een prachtige prestatie van de leerlingen!

Het European Law Moot Court wordt jaarlijks georganiseerd door een Roemeens-Nederlands-Amerikaans samenwerkingsverband en staat onder auspiciën van emeritus hoogleraar Jaap de Zwaan en de directeur van het Justice Resource Centre in New York, Debra Lesser.

advertentie