Afbeelding
Studio de Marcas

Ad de Keijzer – Een werkwijze17 april t/m 5 juli 2023

25 mei 2023 om 10:37 Lokaal Deel je nieuws

De Gorcumse kunstenaar Ad de Keijzer (1923-1997) zou op 17 april 2023 de leeftijd van 100 jaar hebben bereikt. Reden voor het Gorcums Museum hem te eren met een presentatie van een aantal van zijn reliëfs en nog niet eerder getoonde tekeningen.

Slechts 15 jaar oud is Ad de Keijzer wanneer hij zijn getuigschrift schilderen behaalt aan de Gorcumse ambachtsschool. Hij gaat aan de slag in het schildersbedrijf van zijn vader. Hij bekwaamt zich daarnaast in de beeldende kunst en ontwikkelt zich tot een exponent van de geometrisch-abstracte richting.

Het oeuvre van De Keijzer bestaat uit schilderijen, tekeningen, ruimtelijke plastieken en reliëfs. Aan de basis hiervan staan geometrische vormen zoals cirkels, vierkanten en driehoeken. Het eindresultaat bepaalde Ad door het verschuiven, draaien of vouwen van deze vormen ten opzichte van elkaar, eerst intuïtief, maar daarna  volgens een rekenkundige ordening.

De reliëfs werden oorspronkelijk uitgevoerd in zwarte acrylverf op MDF-plaat. Later zien we ook eenkleurige werken in diepe tinten rood, paars of groen. Mede door dit kleurgebruik hebben de reliëfs een poëtische uitstraling, waarbij licht en kleur een essentiële rol spelen.

Komt u binnenkort naar het Gorcums Museum om de presentatie te bezoeken? De expositie “Te land ter zee en in de lucht” is ook interessant om te bezoeken! 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie