Stoomsleepboot Jan de Sterke
Stoomsleepboot Jan de Sterke Aangeleverd

Stoomsleepboot Jan de Sterke zoekt nieuwe vrienden

20 april 2022 om 11:15 Maatschappelijk

GORINCHEM Om de schoorsteen van de stoomsleepboot Jan de Sterke te laten roken is ze op zoek naar vrienden voor extra inkomsten. Ook biedt ze aan om as verstrooiingen op de rivier te verzorgen. 

Na een grondige restauratie van de 109 jarige Jan de Sterke de afgelopen twee jaar, kan de stoomsleepboot weer volop varen en deelnemen aan evenementen. Toch gaan veel maritieme evenementen nog niet door, ook niet nu alle coronamaatregelen zijn opgeheven. De stichting loopt zo inkomsten mis. ,,Dit is een flinke financiële strop voor ons. Het reguliere onderhoud moet doorgang vinden, de verzekering moet betaald worden. Bovendien is ook onze brandstof (kolen) en de belasting daarop flink duurder geworden”, zo laat de stichting weten.

VRIENDEN Om extra inkomsten aan te boren, biedt de stichting nu de mogelijkheid om ‘Vrienden van Jan de Sterke’ te worden. Ze biedt drie opties; voor 35 euro per jaar wordt je vriend. Wie 75 euro per jaar schenkt,wordt ‘grote vriend’. Ook andere bedragen zijn uiteraard mogelijk of sponsoring van de stichting. Sponsoren worden vermeld op de website van Jan de Sterke. Alle ‘vrienden’  ontvangen straks drie maal per jaar digitaal nieuws, foto’s en wetenswaardigheden over Jan de Extra. Als extraatje kunnen vrienden kiezen voor een rondvaart naar keuze uit het jaarschema. ‘Grote vrienden’ mogen mee op een rondvaart over de Linge in het voor- en of najaar of meevaren naar een maritiem evenement. 

BIJZONDER AFSCHEID Toch blijft de stoomsleepboot inzetbaar tijdens maritieme evenementen, niets leuker dan rondvaart te maken met publiek en om aan boord en op de steiger/aan de wal uitleg te geven over de sleepboot en te vertellen over de geschiedenis van de Jan de Sterke. Omdat ze daarmee financieel niet redden en ze toch het varend en tevens Nationaal Monument niet verloren willen laten gaan voor de toekomstige generaties, gooien ze het roer om. In de toekomst is de stoomsleepboot niet alleen beschikbaar voor gezellige, vrolijke evenementen, maar ook voor as verstrooiingen. ,,Wij kunnen met Jan de Sterke de mensen die een dierbare verloren hebben een bijzonder afscheid bieden door de as op de rivier uit te strooien vanaf een Varend Monument. Wij verwachten dat wij hiermee bij kunnen dragen aan een bijzondere herinnering.” 

Meer informatie over de werving van vrienden en de as verstrooiingen is te vinden op de website www.jandesterke.nl of via info@jandesterke.nl 

advertentie
advertentie