rookvrije generatie
rookvrije generatie rookvrije generatie

Met 10 bijzondere initiatieven erbij wordt regio nog meer rookvrij

25 mei 2022 om 18:59 Maatschappelijk

GORINCHEM GGD ZHZ grijpt Wereld Niet Roken Dag op 31 mei aan om 10 inspirerende initiatieven in de regio met een rookvrije omgeving in het zonnetje te zetten. Deze initiatieven hebben zich de afgelopen tijd ingezet voor het creëren van een Rookvrije Generatie. Dit kan een sportvereniging zijn, een speeltuinvereniging, een kinderboerderij of iemand die zich persoonlijk hard maakt voor een Rookvrije Generatie. 

De volgende initiatieven krijgen op 31 mei bezoek van projectgroep:

10.00-11.00: Stichting natuurspeeltuin Het Weitje Hardinxveld

11.30-13.00: Next Volley Dordrecht

13.30-15.00: Rookvrije Hoefslag Gorinchem

Steeds meer plekken in de regio waar kinderen komen, worden rookvrij, zoals (wettelijk) alle schoolterreinen, steeds meer sportverenigingen, speelplekken en kinderboerderijen. ,,Een rookvrije omgeving voor kinderen is belangrijk, zodat ze rookvrij kunnen opgroeien, spelen, sporten en naar school gaan”, zegt Marjola Engel, projectleider van het project ZHZ Rookvrij.

Met de actie op 31 mei komt er een einde aan het project Rookvrije Omgeving, waarvoor de GGD ZHZ subsidie kreeg van het Ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en samen met gemeenten in de regio het rookvrij maken van kinderrijke omgevingen mogelijk heeft gemaakt.

Op de jaarlijkse Wereld Niet Roken Dag van de World Health Organization (WHO) wordt aandacht geschonken aan de gevaren van roken. Wereldwijd worden rokers aangemoedigd om voor ten minste één dag te stoppen met roken. Liefst langer, of zelfs helemaal. Dit komt ten goede van de rokers zelf maar ook voor de omgeving. Zo beschermen we kinderen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Kinderen kopiëren namelijk gedrag van anderen. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

advertentie
advertentie