Afbeelding
Mrijam de Swart

Kira vrolijkt Gorinchem op met Happy Stones

18 september 2020 om 15:47 Mensen

GORINCHEM Ben jij ze al tegengekomen? De Happy Stones van Kira van der Velden. Deze vrolijk gekleurde stenen verspreidt zij sinds kort in Gorinchem. ,,De eerste keer dat ik de stenen verstopte bij mij in de wijk vond ik dat best spannend. Het is toch een beetje stiekem. Het voelt bijna illegaal.”

door Mirjam de Swart

Kira van der Velden verhuisde een jaar geleden van de Hoekse Waard naar Gorinchem. Pas toen ze in Gorinchem woonde, ontdekte ze de Facebookgroep die in Hoekse waard actief was met het verspreiden van Happy Stones. ,,Ik vond dat idee direct zo ontzettend leuk. Ik dacht: woonde ik nu nog maar daar”, lacht ze. Kira legde contact met de initiatiefneemster en van het één kwam het ander. ,,Zij vertelde dat er in de regio Gorinchem nog geen Happy Stones werden verstopt. Ik was inmiddels zo enthousiast dat ik er mee aan de slag ging.”

Zo’n drie weken geleden verstopte Kira de eerste stenen bij haar in de wijk. Voordat de stenen een plekje in de natuur krijgen, beschildert Kira de stenen met leuke vrolijke motieven. ,,Dat kan van alles zijn. De eerste stenen hadden tekeningen van vrolijk gekleurde cupcakes en taartjes bijvoorbeeld. Ik houd zelf ook erg van bakken dus ik vond dat wel een leuk thema”, legt Kira uit. Maar ook lieveheersbeestjes, Minions en bloemen werden door Kira, die in het dagelijks leven op een BSO werkt, al op de stenen geschilderd.

CREATIEF ,,Ik ben wel creatief, maar tekenen en schilderen deed ik eigenlijk nooit. Dus ik vond het de eerste keer best een uitdaging om er wat moois van te maken”, vertelt ze. Bang dat ze zonder inspiratie komt te zitten, is Kira echter niet. ,,Je ziet heel veel voorbeelden voorbij komen op de andere Facebookgroepen en ook op Pinterest vind ik veel ideeën.”

Zodra de stenen beschilderd zijn, worden ze afgelakt. ,,Het is belangrijk dat je geen glitters of bijvoorbeeld plakoogjes gebruikt”, legt Kira uit. ,,Want dat kan losraken. Dan komt het in de natuur terecht en dat wil ik niet.” Als de stenen helemaal af zijn, gaan ze op reis zoals Kira het zelf noemt.

Het is een klein geluksmomentje als je ergens zo’n steen vindt

,,Het doel van de stenen is dat mensen er blij van worden”, vertelt Kira. ,,Het is een klein geluksmomentje als je ergens zo’n steen vindt.” Onlangs verspreidde ze haar happy Stones Buiten de Waterpoort en toen kon ze –stiekem van een afstandje- ervaren hoe mensen reageren op haar stenen. ,,Ik hoorde hoe een jongetje het met zijn moeder over de steen had die hij had gevonden. Het is heel leuk om dan die verbaasde reacties te horen. Mensen vinden het ook altijd leuk.”

Uiteindelijk hoopt Kira dat haar stenen ook echt op reis gaan. ,,Als iemand een steen vindt, mag hij of zij deze natuurlijk mee naar huis nemen om er even van te genieten, maar uiteindelijk is het wel de bedoeling dat de steen verder op reis gaat. Het zou toch hartstikke mooi zijn als mijn stenen straks door heel Nederland, en misschien wel het buitenland, worden verspreid.”

NATUUR De stenen vindt Kira in de natuur. Tenminste dat is de bedoeling, maar dat blijkt soms lastiger dan gedacht. ,,Zeker nu ik nog een beetje aan het opstarten ben. Ik wil zoveel mogelijk stenen verstoppen, maar het valt niet mee om geschikte stenen te vinden in de natuur”, geeft Kira toe. ,,Daarom heb ik onlangs gewoon een zak met allerlei verschillende stenen bij de bouwmarkt gekocht”, lacht ze.

Voor zover Kira weet is ze nu de enige in Gorinchem die Happy Stones verstopt in de vestingstad. ,,Maar hoe meer mensen er mee aan de slag gaan hoe leuker.” Als andere mensen ook stenen willen beschilderen en verstoppen is dat dan ook geen enkel probleem. ,,Nee, dat is juist hartstikke leuk. Het maakt de stad een stukje vrolijker. En het is ontzettend leuk om te doen.” Kinderen vinden het vaak ook erg leuk. Eerst schilderen en dan verstoppen. Volgens Kira is het een prima tijdverdrijf op een saaie woensdagmiddag.

Wie een steen vindt, kan dit melden op de Facebookgroep Happy Stones Gorinchem. De stenen van Kira zijn te herkennen aan de paarse K en het logootje van Facebook. ,,Ook als mensen zelf stenen gaan verstoppen, kunnen ze dit melden op deze Facebookpagina. Ik zou het heel leuk vinden als zoveel mogelijk mensen mee gaan doen.”

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie