De gemeente trakteerde de 101-jarige Frans op taart
De gemeente trakteerde de 101-jarige Frans op taart Gemeente Gorinchem

Oud worden zit 101-jarige Frans van der Wal in de genen

16 mei 2022 om 10:38 Mensen

GORINCHEM Frans van de Wal blies woensdag 11 mei 101 kaarsjes uit. De gemeente trakteerde op taart. Een gezellig moment voor hem, zijn dochter en de verzorgers van verpleeghuis Het Gasthuis, Dalempoort. De verjaardag met familie vierden ze zondag 15 mei. Dochter Marijke Duits – Van der Wal vertelt over het lange leven van haar vader.

door Esther de Swart

Frans wordt op 11 mei 1921 in Nijmegen geboren. Hij is de oudste in een gezin van vijf kinderen. Door gebrek aan werk in dat gedeelte van het land trekken Frans’ ouders richting het Westen. Hij woont in zijn jeugd zelfs nog even in Gorinchem. In 1944 trouwt Frans met Riet van Merrienboer. De huwelijksvoltrekking is in Rotterdam waar ze ook wonen. Het echtpaar krijgt twee dochters; Marijke en Dinie. Frans werkt 40 jaar als technisch ambtenaar bij de gemeente Rotterdam. Zijn dochter vertelt dat hij ‘klussen’ deed op de Maasvlakte en voor de waterzuivering in Capelle aan den IJssel. ,,Hij vertrok dan altijd voor dag en dauw.”

NIEUWE FLAT Het gezin van Frans en Riet woont zoals ze dat in Rotterdam zeggen ‘Op Zuid’, ook wel Rotterdam-Zuid. De bovenwoning is allesbehalve luxe. Lange tijd wordt op kolen gestookt en later is er alleen gasverwarming in de woonkamer. Campinggasten op hun vaste kampeerplaats in Oosterhout, waar de stacaravan staat, sporen het echtpaar aan om zich in te schrijven voor een woning in Gorinchem. Ze komen er zelf vandaan. Je kunt er goed wonen. Riet is helemaal in haar nopjes met de nieuwe flat aan de Voermanstraat. Ongekende luxe met een centrale verwarming en alles gelijkvloers.

Mijn vader is in zijn leven niet in aanraking gekomen met ongeluk

RIJBEWIJS  Het gezin is actief en trekt er veel op uit: wandelen in het Zuiderpark in Rotterdam of fietsen om de Kralingse Plas. Vaste prik zijn de vakanties naar de Veluwe. Frans houdt van de bossen. Gemeenteambtenaren kunnen met korting een bungalow huren. Dus als het even kan, is het gezin daar te vinden. Er komt een auto én een caravan als Frans op z’n 50ste slaagt voor z’n rijbewijs. Samen met Riet gaat hij graag op pad. Als Frans weduwnaar is, Riet overlijdt in 2006, woont hij nog tot 2014 zelfstandig. Na een heupoperatie blijkt dagelijkse hulp en verzorging welkom. Frans gaat wonen in woonzorgcentrum De Schutse. Sinds kort heeft hij zijn intrek genomen in verpleeghuis Het Gasthuis, Dalempoort.

ALTIJD ACTIEF 101 jaar is nogal een leeftijd. Oud worden zit in Frans’ genen. Zijn moeder werd 96 jaar en zijn vader 87. Het is volgens dochter Marijke naast een genenkwestie ook geluk. ,,Mijn vader is in zijn leven niet in aanraking gekomen met ongeluk.” Ze vertelt dat haar vader altijd bezig was. Schoffelen in de tuin, fietsen, wandelen. Ook is hij best opgewekt ingesteld. Het gaat nu allemaal wat minder. Frans is vergeetachtig. Maar elke dag de krant doorbladeren geeft hem de routine die belangrijk is voor mensen met geheugenverlies. Marijke: ,,’s Ochtends de krant en een kopje koffie, dan is mijn vader compleet gelukkig.”

advertentie
advertentie