Voorzitter Addie Verspuij en het COV bestuur nemen de erepenning in ontvangst
Voorzitter Addie Verspuij en het COV bestuur nemen de erepenning in ontvangst Jan Noorlandt

COV Gorkum krijgt predikaat Koninklijk tijdens uitvoering Weihnachsoratorium

3 december 2022 om 08:50 Muziek

GORINCHEM  De uitvoering van het Weihnachtsoratorium van Bach door de honderdjarige oratoriumvereniging Gorkum beloofde al een avond met een gouden randje te worden. Door de toekenning van het predicaat Koninklijk èn de prachtige uitvoering kon de avond niet meer stuk. 

Voorzitter Addie Verspuij liet in haar welkomstwoord al weten dat het COV haar jubileumjaar jubelend wilde afsluiten. Zo voerde ze dit voorjaar al de Hohe Messe van Bach op en vierden het COV op 14 juni feest vanwege hun honderdjarig bestaan. Direct na de zomer begon de vereniging te repeteren voor het Weihnachtsoratorium, volgens Verspuij opnieuw ‘goddelijke muziek’ van Bach. De leden gingen zelfs een weekend samen weg om te oefenen voor het concert. De zes cantates van het Weihnachtsoratorium zijn van oorsprong geschreven voor drie opeenvolgende Kerstdagen, Nieuwjaarsmorgen, de eerste zondag van het jaar en Driekoningen. In de Grote kerk werden alle zes de cantates uitgevoerd, zodat het vele publiek kon genieten van 2,5 uur muziek.

In een mooi verzorgd programma boekje staan alle teksten, het maakt het genieten van de muziek nog intenser. De eerste cantate begint jubelend van blijdschap, een mooi begin van de viering van de geboorte van Jezus. Het COV Gorkum treedt samen op met het barokorkest Florilegium Musicum. Als solisten werken mee Titia van Heyst (sopraan), Esther Kuiper (mezzosopraan), Falco van Loon (tenor) en Pieter Hendriks (bas-bariton). Ontroerend klinkt het wiegelied in de tweede cantate, dat wordt gezongen door Esther Kuiper.  Dirigent van de COV Gorkum is Toon de Graaf, die alweer tien jaar verbonden is aan de vereniging. Hij hecht vooral waarde aan betrokkenheid van de zangers bij de tekst, vooral voor een bezield resultaat van het concert.

Na drie cantates wordt een pauze ingelast en wordt zowel het koor als het publiek verrast als wethouder Marjo Molengraaf op het podium verschijnt met de Koninklijke erepenning. Ze is vol lof over COV Gorkum en de maatschappelijke projecten die ze steeds weer oppakt, zoals de gastlessen klassieke muziek voor scholieren. Maar ook bijzondere uitvoeringen zoals de Messiah gecombineerd met ballet. ,,Meest bijzondere concert was misschien wel het optreden tijdens het 25 jarig huwelijksfeest van Juliana en Bernhard op Slot Loevestein”, zo vraagt ze aan voorzitter Addie Verspuij. Zij mag vervolgens de erepenning in ontvangst nemen voor alle bijzondere verdiensten van de COV. Ze noemt het ‘de kers op de taart’ en laat de penning in de pauze aan alle bezoekers zien. 

Na de pauze worden de drie laatste cantates uitgevoerd, waarin de verhalen uit het Kerstevangelie worden bezongen. Mooi is de aria met sopraan Titia van Heyst, waarbij de woorden soms weerklinken in de kerk door de echo van een hobo of de stem van sopraan Irma van Beest. De zesde en laatste cantate wordt jubelend afgesloten met trompetten, strijkers, zangers en solisten. Een mooi slot van het jubileumjaar van COV. Op 7 april 2023 voert COV Gorkum de Mattheus Passion uit in de Grote kerk. Daarvoor zoekt het koor nog wel tenoren. 

Een volle kerk geniet van het Weihnachtsoratorium
Voorzitter Addie Verspuij heet het publiek welkom in de kerk
Toon de Graaf is al tien jaar dirigent bij het COV Gorkum
De solisten Titia van Heyst, Falco van Loon en Pieter Hendriks
Het barokorkest Florelegium Musicum
Wethouder Marjo Molengraaf overhandigde de Koninklijke erepenning
Het podium gezien van achterin de kerk
Bas bariton Pieter Hendriks
Mezzosopraan Esther Kuiper zingt een aria
De muzikanten zitten op het podium voor in de kerk
advertentie
advertentie