Afbeelding
CDA Gorinchem
politieke advertorial

Windturbines op Avelingen? Niet wat CDA Gorinchem betreft!

7 maart 2022 om 14:11 Overig

In 2050 moeten we als Gorinchem energieneutraal te zijn. We willen niet afhankelijk zijn van gas uit Rusland, energiearmoede willen we tegengaan en we willen goede voorouders zijn voor onze kinderen. 

Ja, het CDA Gorinchem heeft in 2021 ingestemd met het plan Regionale Energie Strategie om te werken aan een duurzame toekomst van Gorinchem. En ja, in dat plan wordt ook gesproken over windturbines om zoekgebieden aan te wijzen, toen nog Avelingen en Oost. Daarbij hebben we ook tegen de motie gestemd over de afstandsnorm van 500 meter tussen een windturbine en woningen. Maar waarom?

Omdat bedrijven daarom vroegen. Nee, niet helemaal. Het CDA is trots op ons bedrijfsleven, we willen de werkgelegenheid hier graag houden en daarvoor dienen bedrijven te verduurzamen. Energie wordt schaarser en duurder de komende jaren. Zonder te verduurzamen redden bedrijven het niet op de lange termijn. Zeker niet grootgebruikers als Vreugdenhil, die goed is voor zo’n 6000 huishoudens aan energie. Of Corbion, goed voor 3000 huishoudens. Als CDA vinden we het onze plicht deze bedrijven te helpen verduurzamen, omdat we ze graag in Gorinchem houden. En dan heb je de luxe niet om op voorhand alles uit te sluiten.

Daarom hebben we ja gezegd om windturbines te onderzoeken, goede informatie in te winnen om uiteindelijk de juiste keuze te kunnen maken. Daarbij hebben we extra aandacht gevraagd om dit samen met bedrijven én bewoners te doen. Zie het als een soort tussenstap. En die 500 meter dan? Ook daarvoor geldt, eerst informatie verzamelen om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. Misschien is de minimale afstand tussen een windturbine en woningen wel 800 meter. Dit hebben wij altijd helder gecommuniceerd in het debat en in gesprekken, bijvoorbeeld met een partij als Stichting Mooi en Duurzaam Gorinchem.

Staan we dan te juichen om de windturbines zo snel mogelijk te bouwen? Nee. Dat hebben wij in de raadsvergadering in 2021 ook gezegd. We hebben aandacht gevraagd voor de neveneffecten, over de aantasting van de leefomgeving en over het te dicht bouwen in de buurt van woningen. Huidige woningen en toekomstige woningen, zoals op de nog te ontwikkelen Schelluinsestraat. We hebben daarbij ook gevraagd om alternatieve technologieën te onderzoeken, zoals energie opwekken met water.

De participatie is in gang gezet. Wij vroegen in april 2021 aandacht voor het draagvlak bij bedrijven. Dat draagvlak is afgenomen. Daarnaast zien veel inwoners het niet zitten, zeker niet van die mega hoge turbines van ruim 200 meter. Wij ook niet. Daarom staat er helder in ons verkiezingsprogramma dat wij samen met de bedrijven aan de slag gaan om op een andere manier te verduurzamen. Door minder energie te gebruiken en door duurzaam op te wekken. Wat betreft CDA Gorinchem komen er dus geen windturbines op Avelingen.

U leest het. Onze uitleg en verantwoording en visie is uitgebreid. Politiek en goede besluiten nemen is zelden zwart-wit. Het vraagt vaak de goede informatie om de juiste keuzes te kunnen maken. En dat kost vaak tijd of er is een tussenstap nodig.

We zijn ervan overtuigd dat er meer is wat ons bindt, dan wat ons scheidt. We zien dat een overgrote meerderheid aan politieke partijen die net als CDA Gorinchem geen windturbines willen op Avelingen. Ze komen er dus ook niet. Maar met hard schreeuwen is er nog geen oplossing wat dan wel. Daarvoor moet je naar elkaar luisteren en kunnen samenwerken. Wij gaan graag met de inwoners, ondernemers en partijen als Stichting Mooi en Duurzaam Gorinchem aan de slag hoe we Gorinchem op een goede manier kunnen verduurzamen en toekomstbestendig kunnen maken. Wij horen bij elkaar.

advertentie
advertentie