Afbeelding

EIFFELTOREN NA 130 JAAR NOG ALTIJD TOPATTRACTIE PARIJS

Overig Deel je nieuws

De zomer is in aantocht en het voorjaar is in volle gang: extra reden om Parijs eens te bezoeken. De Franse hoofdstad is volgens kenners het mooist in de lente. En als U dan de Franse metropool aandoet vergeet dan niet de 230 meter hoge Eiffeltoren uit 1889 een bezoek te brengen. De nu ruim 130 jaar oude toren en zendmast is een heel bijzonder bouwwerk dat van het begin af aan velen heeft geïnspireerd en gefascineerd. De Zeister Frankrijkkenner Anne Louis Cammenga vertelt erover in een gesprek met free lance journalist Maarten Bos.

Anne Louis: “In 1889 vond in Parijs een Wereldtentoonstelling plaats. Het was dat jaar precies 100 jaar geleden dat de Franse Revolutie had plaatsgevonden en de Fransen wilden daar bij stilstaan. Topattractie van de tentoonstelling moest de smeedijzeren Eiffeltoren worden, tussen 1887 en 1889 gebouwd door ingenieur Gustave Eiffel. Juist op tijd was het bouwwerk klaar.

De al van vele smeedijzeren spoorbruggen bekende Eiffel vond het ontwerp van de toren eerst niet mooi. Twee van zijn medewerkers tekenden voor dit ontwerp. Maar Eiffel veranderde door lovende kritieken van mening en kocht de bouwopzet van zijn medewerkers. Hij werd er ook rijk door want hij verkreeg het recht op alle entreegelden voor de toren vanaf de opening tot 20 jaar erna. 

Veel kunstenaars vonden het bouwwerk aanvankelijk lelijk. Maar gaandeweg veranderde de waardering voor de toren die tot een steeds belangrijker Parijs monument uitgroeide. Enkele feiten: tot 1930 was de toren het hoogste bouwwerk ter wereld. In 1930 nam het Chrysler Building in New York die positie over.  De Eiffeltoren heeft op dit moment 500 mensen als personeel in dienst. Er zijn twee restaurants, waarvan het hoger gelegen Le Jules Verne een Michelinster heeft. Trump dineerde er ooit met Macron.

Tot 2007 hadden al 236.445.812 personen de toren bezocht. In 1944 werd de toren bijna opgeblazen door de toenmalige Duitse bezetters (de Wehrmacht) en op 3 januari 1956 raakte de top van de beroemde toren ernstig beschadigd door brand. De toren overleefde echter dit alles gelukkig. Vele illustere bezoekers (o.a. de Amerkaanse Buffalo Bill, de Belgische Kroonprins en latere Koning Boudewijn) deden de attractie in de loop der jaren aan.   De toren wordt permanent geschilderd. Het kost 25 schilders 7 jaar om het hele project van verf te voorzien. Na die 7 jaar wordt weer van begin af aan gestart met dit werk.

En Gustave Eiffel zelf? Hij overleed in 1923, beroemd en rijk. Hij laat vele bouwwerken na tot in Bolivia, België en de VS aan toe. En in Frankrijk zelf natuurlijk. Hij was een meester in het werken met ijzer. En dan te bedenken dat het aanvankelijk de bedoeling was de Eiffeltoren na 20 jaar weer te slopen. Gelukkig is dat nooit gebeurd en zet dit bouwwerk Parijs nog altijd “tot in het verre oosten” op de kaart (zoals een Parijse directeur publieke werken het ooit uitdrukte).

advertentie
advertentie