De plaquette van Hendrik van Randwijk
De plaquette van Hendrik van Randwijk Kees Vreeken

Plaquette van Hendrik van Randwijk moet terug in Knipsteeg

30 juni 2022 om 16:19 Overig

GORINCHEM  De verdwenen plaquette van Hendrik van Randwijk moet zo snel mogelijk weer terugkeren in de Knipsteeg. Bert van ‘t Land kreeg van diverse mensen reacties op het weghalen van de plaquette voor de muurschildering op de hoek van de Hazewindhondstraat en de Knipsteeg.

De schrijver en verzetsstrijder Hendrik van Randwijk (1909-1966) werd geboren in Gorinchem, zijn ouders hadden een tuinderij en een groentewinkeltje op Knipsteeg nummer 11. Van Randwijk volgde een opleiding tot onderwijzer, in de jaren dertig werkte hij in Werkendam. In 1937 verhuisde hij naar Amsterdam waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet terecht kwam. Zo werd hij medeoprichter van Vrij Nederland. Heel bekend zijn zijn dichtregels ‘Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht’ die zijn te lezen in het H.M. van Randwijkplantsoen in Amsterdam. Gorinchem heeft een standbeeld van de stadsgenoot dat is te vinden Buiten de Waterpoort, ook daar zijn dezelfde dichtregels te lezen. 

Ter nagedachtenis aan de stadsgenoot werd op 7 december 1999 op initiatief van Oud Gorcum in de Knipsteeg een plaquette aangebracht met daarop zijn naam en geboorte- en sterfdatum. Hij wordt aangeduid als onderwijzer, schrijver, journalist en verzetsman met daarop de tekst ‘Gerechtigheid zal wederkeeren’. Bert van ‘t Land was niet blij toen ontdekt werd dat de plaquette plaats moest maken bij het aanbrengen van de muurschildering op de hoek van de Knipsteeg en de Hazewindhondstraat. ,,Ik heb al contact gehad met de gemeente en we gaan zorgen dat de plaquette snel weer een plek krijgt in de Knipsteeg.” Waar de nieuwe bordjes komen te hangen is nog niet duidelijk. 

Helga Buitelaar heeft de bordjes weggehaald voor de muurschildering. ,,Het bordje hoorde in eerste instantie niet op ons huis, maar op het huis schuin tegenover ons in de Knipsteeg. Het is bij ons erop geschroefd omdat de eigenaren van het oorspronkelijke geboortehuis van de dichter het bordje weigerden."  Het bordje is door Helga Buitelaar veilig gesteld en ligt nu bij Bert van’ t Land.  

Het bordje verdween na het maken van de muurschildering
Knipsteeg 11 is het geboortehuis van Hendrik van Randwijk
advertentie
advertentie