De nieuwe plaquette in de Knipsteeg
De nieuwe plaquette in de Knipsteeg Hannie Visser-Kieboom

Van Randwijk keert terug in Knipsteeg

9 augustus 2022 om 18:48 Overig

GORINCHEM  Het fragment uit de biografie van Hendrik Mattheus van Randwijk (1909-1966) is teruggekeerd in de Knipsteeg. Het is te lezen op het pand Knipsteeg 11, waar Henk van Randwijk is geboren en zijn ouders een groentewinkeltje hadden.

Het fragment in de Knipsteeg vormde onderdeel van de Gorinchemse Poëzie route. Het was aanvankelijk geschilderd op het pand op de hoek van de Knipsteeg, maar door gedeeltelijke sloop van het pand verdween het citaat. De regels staan nu op een bord dat een plek kreeg op Knipsteeg nummer elf. Het bordje in de Knipsteeg met de vermelding van het geboortehuis is nog niet teruggekeerd in de steeg. De plaquette werd op 7 december 1999 op initiatief van Oud Gorcum in de steeg geplaatst. Het werd verwijderd vanwege een bloemrijke muurschildering op het pand van Helga Buitelaar en Johan van Drunen.

‘In de herfstvakantie nestelde hij zich opnieuw
in de Knipsteeg om aan zijn boek te werken.
De verbetenheid, waarmee hij schreef,
werd gevoed door de crisisellende, die hij in
Gorcum om zich heen zag...’

(citaat uit H..M. van Randwijk - Een biografie geschreven door Gerard Mulder en Paul Koedijk uit 1988

De schrijver en verzetsstrijder Hendrik van Randwijk werd geboren in Gorinchem, zijn ouders hadden een tuinderij en een groentewinkeltje op Knipsteeg nummer 11. Van Randwijk volgde een opleiding tot onderwijzer, in de jaren dertig werkte hij in Werkendam. In 1937 verhuisde hij naar Amsterdam waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet terecht kwam. Zo werd hij medeoprichter van Vrij Nederland. Heel bekend zijn zijn dichtregels ‘Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht’ die zijn te lezen in het H.M. van Randwijkplantsoen in Amsterdam. Gorinchem heeft een standbeeld van de stadsgenoot dat is te vinden Buiten de Waterpoort, ook daar zijn dezelfde dichtregels te lezen.  

Voorheen was het citaat op de muur geschilderd
Deze plaquette is nog niet teruggekeerd in de Knipsteeg
Gedicht van Hendrik van Randwijk Buiten de waterpoort
advertentie
advertentie