Kinderen op Slot Loevestein
Kinderen op Slot Loevestein Nadia ten Wolde

Herfstvakantie op Loevestein

5 oktober 2022 om 16:00 Overig Deel je nieuws

Van 15 t/m 30 oktober is het herfstvakantie op Loevestein en is er van alles te beleven. Ga op pad met je eigen sleutel en leer musketschieten, doe mee met een workshop wapenschild schilderen en maak een iconische foto in de kist van Hugo de Groot. Of luister naar één van de vele verhalen uit de geschiedenis van het stoere slot

Wat een ramp!

Oktober is de maand van de geschiedenis, met als thema ‘Wat een ramp!’. Aan de hand van verschillende voorwerpen, zoals tralies, een kroon, boek en kanon, duiken de enthousiaste museumgidsen de geschiedenis in op zoek naar verschillende (mogelijke) rampen die op Loevestein plaats hebben gevonden. Het boek, en zeker de boeken van Hugo de Groot, staan centraal voor kennis. En kennis is macht. Het werk van Hugo de Groot is tot vandaag de dag relevant. Zouden deze werken de afgelopen 400 jaar rampen hebben weten te voorkomen? Of juist veroorzaakt? En de kroon, die symbool staat voor macht, vertelt het verhaal van Prins Maurits en Hugo. Een verhaal heeft altijd twee kanten, Hugo staat meestal in de spotlights op Loevestein, maar in hoeverre kunnen we de gebeurtenissen van 1619 zien als een ramp voor Maurits?

Aansluitend kun je de tijdelijke tentoonstelling ‘Denkend aan water’ op de zolder van het kasteel bezoeken. Hierin zie je dat water zowel ‘vriend’ als ‘vijand’ kan zijn.

1001 bommen en granaten

In de vakantie kun je ook de 1001 bommen en granaten presentatie beleven. Want Loevestein is meer dan een kasteel. Het is een vesting in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als sluitstuk van de Hollandse Waterline speelde de vesting eeuwenlang een belangrijke rol in deze verdedigingslinies.

Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bastions, arsenaal, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een achttiende eeuws soldatendorp. Dit verhaal vertellen we met de presentatie 1001 bommen & granaten: Op verschillende plaatsen in de vesting, bijgebouwen en kasteel zijn interactieve presentaties te vinden met ridders, gevangenen en soldaten in de hoofdrol: samen brengen ze de explosieve geschiedenis van de vesting en haar bewoners tot leven.

Op Loevestein ga je zelf de vesting ontdekken met een persoonlijke sleutel. De sleutel bevat een chip waarmee spellen kunnen worden gespeeld en verhalen van vroegere bewoners kunnen worden gestart.

Alle informatie over de herfstvakantie vind je op https://www.slotloevestein.nl/agenda/herfstvakantie/.

Deel dit artikel via:
advertentie