Afbeelding
Foto: Shutterstock

Je banenjacht kracht bij zetten? Optimaliseer eerst je cv

22 maart 2022 om 07:42 Partnercontent

Anno 2022 leven we in een relatief zeer gunstig tijdperk voor werkzoekenden. Er zijn immers nooit eerder zo veel vacatures geweest in verhouding tot werklozen. Dus als je je werkloosheid wilt aanpakken of je wenst van baan te veranderen: dit lijkt er een ideale periode voor.

Toch is ook in deze tijden het vinden van een geschikte nieuwe baan niet altijd eenvoudig. Want hoeveel vacatures er ook mogen zijn, vaak zijn er nog steeds toch echt meerdere sollicitanten per vacature. Wanneer je solliciteert is het dus zaak om in positieve zin op te vallen tussen andere gegadigden. Een goed cv maken is de belangrijkste manier om dit voor elkaar te krijgen. Hieronder leggen we je eerst uit waarom dat zo is. Daarna vind je een aantal specificaties waar een optimaal cv aan voldoet.

Waarom is een goed opgemaakt cv eigenlijk zo belangrijk bij sollicitaties?

Dat je bij een sollicitatie je cv (voluit curriculum vitae) meelevert is ronduit gebruikelijk. Echter zijn er veel mensen die over een niet al te professioneel cv beschikken. En dat is zonde, want hierdoor verklein je de kans dat je wordt aangenomen voor die functie die je zo ambieert.

Je moet je namelijk beseffen: een werkgever of recruiter checkt in eerste instantie met name de cv’s van de kandidaten die gesolliciteerd hebben. Hierbij moet je je realiseren dat deze misschien wel enkele tientallen cv’s voor zich heeft liggen. Het is dan ook zaak om ervoor te zorgen dat je cv er op positieve wijze uitspringt, zonder dat je overdrijft over je ervaringen en kwaliteiten. Valt je cv niet op, dan is bij vooral populaire vacatures de kans klein dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, laat staan dat je daadwerkelijk wordt aangenomen.

Hier voldoet een goed cv aan

Goed, nu je weet waarom een optimaal cv zo belangrijk is, is het tijd om stil te staan waar zo’n cv dan eigenlijk aan moet voldoen. Welnu, een goed cv voldoet normaliter aan deze eigenschappen:

  • Je opleiding(en), ervaringen en kwaliteiten zijn snel en makkelijk vindbaar.
  • De omschrijvingen van bijvoorbeeld functies en stages zijn bondig, zelfs al staat alle relevante informatie erin.
  • Heb je in een bepaalde periode talrijke korte dienstverbanden gehad? Benoem deze dan alleen in het kort. Alleen (voor de functie) relevante dienstverbanden vragen dan ook een langere beschrijving.
  • Als je daarentegen weinig maar lange dienstverbanden had in het verleden, dan is een wat uitgebreidere beschrijving wenselijk.
  • Er staan geen taal- en schrijffouten in je cv.
  • Het cv oogt als geheel fraai en netjes opgemaakt. Om dit voor elkaar te krijgen is het raadzaam gebruik te maken van een van de cv templates die via sommige gespecialiseerde websites beschikbaar zijn.
advertentie
advertentie