Afbeelding
Foto: Shutterstock

Belang van een veilige werkplaats voor collega’s

4 april 2022 om 09:33 Partnercontent

Werkgevers dragen een grote verantwoordelijkheid, wanneer het aankomt op de veiligheid op een werkplaats. Lang niet altijd is de werkplaats volledig veilig. Niet voor niets, worden er regelmatig (onverwachte) controles uitgevoerd bij organisaties om dergelijke situaties te signaleren en aan te laten passen. Er zijn verschillende manieren waarop een werkgever de werkplek veiliger kan maken. Veiligheid kent hierbij verschillende vormen. Denk niet alleen aan het verkleinen van het risico op ongelukken op de werkvloer, maar bijvoorbeeld ook aan het scholen van personeel om snel te kunnen handelen bij een brand, een hartstilstand, enzovoorts. Het laten volgen van een BVH cursus online door medewerkers is een goed voorbeeld van een mogelijkheid om hierin te voorzien. 

Laat medewerkers hun heftruckcertificaat behalen

Naast de mogelijkheid om medewerkers een online BHV cursus te laten volgen, is het verstandig collega’s die met een heftruck rijden op de werkplaats hun heftruckcertificaat te laten behalen. In Nederland geldt dat je niet verplicht bent dit certificaat te halen, als je een heftruck wilt kunnen besturen. Wel wordt van werkgevers verwacht, dat zij de heftrucks alleen laten gebruiken door personeel met het juiste kennisniveau. De definitie daarvan wordt echter niet gegeven. Door iedereen het certificaat te laten behalen verbeter je de veiligheid op de werkplaats. Vergelijk het met Code 95-certificaten voor beroepschauffeurs. Waar het heftruckcertificaat niet verplicht gehaald hoeft te worden, geldt dat wel voor het Code 95-certificaat. 

Kijk nog eens kritisch naar de inrichting van de werkplek

Niet alleen het bijscholen van medewerkers binnen de organisatie helpt de werkplek veiliger te maken. Ook is het als werkgever verstandig om nog eens kritisch naar de indeling van de werkplek te kijken. Zijn er manieren waarop je de ruimtes anders in kunt delen, om deze bijvoorbeeld overzichtelijker te maken? Overzicht is zeker in crisissituaties, zoals een brand in het pand, cruciaal. Het verkleint de kans dat mensen in dergelijke situaties in paniek raken, wat het risico op letsel onnodig vergroot. Naast het belang van een overzichtelijk ingerichte ruimte, is het belangrijk dat machines van de juiste veiligheidsmechanismen voorzien zijn en dat deze regelmatig gecontroleerd worden. 

Voer periodiek een brandoefening uit op de werkvloer 

Tot slot wordt het werkgevers aangeraden regelmatig een brandoefening te simuleren binnen hun pand. Doe dit tenminste eens per twee jaar; nog beter is het dit eens per jaar te doen. Er zijn verschillende redenen om zo’n brandoefening in te plannen. Het toont bijvoorbeeld aan dat het brandmeldsysteem goed functioneert, het laat je zien waar de knelpunten binnen het bedrijfspand zitten bij een ontruiming en het traint het BHV-personeel van de organisatie. Bij een brandoefening is het logischerwijs belangrijk hier vooraf geen melding van te maken, om te voorkomen dat medewerkers het alarmsignaal negeren. 

advertentie
advertentie