Afbeelding
Foto: Shutterstock

Consumenten kiezen steeds vaker voor de kwaliteit van maatwerk

4 april 2022 om 10:25 Partnercontent

Nederlandse consumenten kiezen steeds vaker voor handgemaakte producten, in plaats van voor producten die vanuit het buitenland geïmporteerd zijn. Niet alleen voor zichzelf, maar bijvoorbeeld ook als cadeau voor een ander. Met name handgemaakte kraamcadeaus, zoals je deze vindt bij een webshop als ZoZo handgemaakt, zijn in trek. Er zijn verschillende redenen die verklaren waarom met de hand gemaakte artikelen aan populariteit winnen. Een van deze redenen is de mogelijkheid om lokale bedrijven te ondersteunen. Support your locals was een initiatief wat opkwam tijdens de pandemie en voornamelijk gericht was op lokale horecagelegenheden. Het initiatief breidde zich al snel uit, waarbij consumenten ook voor andere producten voor een lokale organisatie kozen. 

Handgemaakte producten zijn duurzaam

Een andere reden die maakt dat handgemaakte producten zo populair zijn tegenwoordig: de duurzaamheid hiervan. Het product gaat langer mee dan geïmporteerde alternatieven, door de keuze voor kwalitatief hoogwaardige materialen bij de productie van deze goederen. Niet alleen is de kwaliteit van handwerk vaak beter, ook wordt het milieu minder zwaar belast. Immers, er hoeft geen machine gebruikt te worden om het product te kunnen produceren. Daarbij blijft er bij het met de hand maken van verschillende artikelen vaak minder restafval over. Iets wat wel vrijwel standaard gebeurt bij het machinaal produceren van artikelen. Voorbeelden van handgemaakte producten die bijdragen aan een minimale ecologische voetafdruk zijn onder meer een stoffen kruikzak of bijvoorbeeld een gehaakt tasje voor billendoekjes. 

Geniet van een uniek product voor jezelf of een ander

Eerder las je al dat handgemaakte producten niet alleen gekocht worden voor eigen gebruik. Ook kiezen veel mensen voor handgemaakte artikelen, wanneer zij deze als cadeau aan een ander willen geven. Dit valt te verklaren door het feit, dat je met een handgemaakt cadeau verzekerd bent van een origineel en uniek exemplaar. Ieder product is immers net een beetje anders, wanneer deze niet met machines gemaakt wordt. Voor sommige producten, zeker voor de artikelen voor jonge baby’s, kan het leuk zijn deze te voorzien van een naam om het cadeau verder te personaliseren. Er zijn verschillende webwinkels waar dergelijke producten verkocht worden. 

Support lokale bedrijven met handgemaakte producten

Een derde belangrijke reden om voor handgemaakte producten te kiezen, is de mogelijkheid om lokale partijen te ondersteunen. Dit hoeft niet per definitie te betekenen, dat je moet kiezen voor een bedrijf in je eigen stad. Ook het steunen van een iets verder weg gelegen Nederlandse organisatie die handgemaakte artikelen verkoopt valt onder het support your locals-principe wat eerder in dit artikel genoemd werd. Het geeft je een goed gevoel, wanneer je een product van een Nederlandse ondernemer koopt zonder dat dit product eerst vanuit het buitenland naar Nederland geïmporteerd is. 

advertentie
advertentie