Marjo Molengraaf stelde vragen over extra giften aan minima voor de hogere energieprijzen
Marjo Molengraaf stelde vragen over extra giften aan minima voor de hogere energieprijzen Hannie Visser-Kieboom

Geen boete op ‘barmhartigheid’ bij gemeente Gorinchem

24 maart 2022 om 13:28 Politiek

GORINCHEM De gemeente Gorinchem wil geen boetes opleggen op ‘barmhartigheid’. Dat schrijft ze in antwoord op vragen van raadslid Marjo Molengraaf (CU/SGP) over giften aan minima ter compensatie van hogere energieprijzen. Molengraaf noemt specifiek ‘Kerk in actie’ die de energiecompensatie eerlijker wil verdelen.

Extra giften voor minima zijn aan bestaande wet- en regelgeving gebonden. De gemeente Gorinchem hanteert een bedrag van 100 euro dat minima bovenop hun uitkering maandelijks mogen ontvangen.  De gemeente is voornemens dit te wijzigen in een bedrag van 1200 euro per jaar. Op die manier leidt een eenmalige gift van 400 euro uit bijvoorbeeld ‘Kerk in actie’, diaconieën of stichtingen niet tot het korten op de uitkering. Tot de definitieve invoering van de 1200 euro jaarlijks gaat de gemeente niet korten op uitkeringen. Wel moeten minima de giften melden. 

SAMENGORINCHEM De gemeente Gorinchem startte een werkgroep ‘energiearmoede’ die kijkt hoe voorkomen kan worden dat kwetsbare inwoners de dupe worden van de fors gestegen energieprijzen. De werkgroep zoekt naar mogelijkheden om energie te besparen, zet energiecoaches in en vangt signalen op van energiearmoede. Deze acties komen bovenop reguliere inzet om minima te ondersteunen in het voorkomen van schulden. De gemeente verwijst initiatiefnemers van ‘Kerk in actie’ naar SamenGorinchem om meer bekendheid te geven aan de actie tot herverdeling van de compensatie van 400 euro. Mensen die de compensatie niet nodig hebben, kunnen via een fonds geld storten dat wordt verdeeld onder minima die het wel hard nodig hebben. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie