De nieuwe gemeenteraad van Gorinchem
De nieuwe gemeenteraad van Gorinchem Fotografie Studio Ziezo

Informateurs adviseren een vijf partijen coalitie in Gorinchem

31 maart 2022 om 19:35 Politiek

GORINCHEM  De informateurs Bert Blase en Wilfred Schultink adviseren de gemeenteraad te komen tot een vijf partijen coalitie. Als ‘motorblok’ van het coalitie zien ze de partijen Stadsbelang, Democraten Gorinchem en PvdA. Deze drie partijen kunnen aangevuld worden twee partijen, zoals VVD, CDA en D66. Logisch gevolg van een vijf partijen coalitie is de keuze voor vijf wethouders. 

De informateurs spraken op woensdag 23 maart met alle negen partijen uit de Gorcumse gemeenteraad. Fracties kregen steeds een brief met vragen, die vervolgens zijn besproken. Alle fracties lieten weten dat de bestuurscultuur beter moet met minder scherpe tegenstellingen tussen coalitie en oppositie en een meer naar buiten gericht gemeentebestuur. Daarvoor is een bredere coalitie nodig dan de huidige vier partijen Stadsbelang, Democraten Gorinchem, CDA en PvdA. Met vijf partijen en een combinatie van een coalitieakkoord en raadsagenda moet het lukken de huidige bestuurscultuur te doorbreken, zo denken de informateurs Blase en Schultink op basis van alle gesprekken. 

DICHTGETIMMERD In het coalitieakkoord wordt tussen de coalitiepartners afspraken gemaakt over een aantal heikele kwesties, zoals De Nieuwe Doelen en de energietransitie (inclusief windmolens). De raadsagenda kan bestaan uit thema’s die volgens de raad urgentie hebben. ,,Het is niet de bedoeling dat in een raadsagenda deze thema’s worden ‘dichtgetimmerd’, aangezien uw fracties eraan hechten hun eigen visie in het debat in te kunnen brengen”, zo schrijven de informateurs in hun uitgebreide advies aan de raad. In de raadsagenda kan ook werken aan een nieuwe bestuurscultuur worden opgenomen. 

MOTORBLOK De meest geuite varianten van coalitievorming zijn het ‘motorblok’ van Stadsbelang, Democraten Gorinchem en de PvdA. Maar over de andere twee plekken van de beoogde coalitie wordt verschillend gedacht door de partijen in de raad. In willekeurige volgorde worden voor die plaatsen CDA, VVD en D66 genoemd. Stadsbelang, Democraten Gorinchem en de PvdA hebben alle drie een voorkeur geuit voor CDA en D66, wel met de kanttekening dat andere opties ook bespreekbaar zijn, zoals VVD-D66 of CDA-VVD. 

EFFECTIVITEIT Om te komen tot bestuurlijke vernieuwing pleiten de raadsfracties voor een minder dominante rol van het college, een meer naar buiten gerichte raad richting bevolking, maatschappelijke organisaties, verenigingen en ondernemers. Plus meer aandacht voor nieuwe vormen van het betrekken van de samenleving. Een voorbeeld dat genoemd wordt is het instellen van een raadswerkgroep die gericht is op het monitoren van de kwaliteit en effectiviteit van het democratische proces in de raad. Acties voor een nieuwe bestuurscultuur moeten een prominente plek krijgen in de raadsagenda. Beide informateurs hebben de raad aangeboden hun advies nader toe te lichten. Ze zijn ook bereid om de volgende fase te begeleiden. 

Drie van de huidige wethouders Ro van Doesburg (Democraten Gorinchem), Eelke Kraaijeveld (PvdA) en Joost van der Geest (CDA)
advertentie
advertentie