Hakan Demir: 'Ook van die ziekte ga ik winnen'

19 oktober 2014 om 00:00 Sport

GORINCHEM- Voor de tweede maal in zijn leven werd bij de talentvolle voetballer Hakan Demir deze zomer leukemie ontdekt. De pas 17-jarige spelverdeler van het Gorcumse Raptim ziet het gevecht tegen zijn ziekte als een voetbalwedstrijd. 'Die wil ik altijd winnen. Ook van deze ziekte ga ik winnen.' Volgend seizoen, zo laat de jeugdige Leerdammer vastberaden weten, staat hij weer op het veld.

door Gerard Droog

In augustus dit jaar stond de regionale voetbalwereld even stil bij de relativiteit van het spelletje toen bekend werd dat bij de pas 17-jarige Hakan Demir, speler van de Gorcumse zaterdag vierdeklasser Raptim, leukemie was vastgesteld. Voor de talentvolle Leerdammer, een echte nummer tien, was het voor de tweede maal in zijn jonge leven dat de ziekte werd geconstateerd. De geboren en getogen Leerdammer doorliep vanaf zijn zesde alle jeugdselectie elftallen van Leerdam Sport tot hij op zijn 12de voor het eerst met leukemie geconfronteerd werd. ,,Ik speelde toen in de C1 en schrok me rot," begint Hakan. ,,Je weet niet wat er op je afkomt, maar wat ik wel wist, was dat kanker een ernstige ziekte is."

Na talloze chemokuren herstelde hij en kon zich op zijn 15de weer bezighouden met zijn favoriete sport, voetbal. ,,Tijdens mijn eerste ziekteperiode heb ik veel steun gehad van mijn oud-trainer Michel Kuipers. Na mijn herstel voetbalde ik bij Leerdam Sport in de A1, maar dat elftal viel twee jaar geleden uit elkaar. Ik kon naar SteDoCo, maar kwam via Osman Aslan (speler van Raptim red.) in contact met Raptim en trainer Mo Duzgun. Die had een goed verhaal dat aansloot bij mijn aspiraties binnen het voetbal. 'Ik kan je hoger op brengen', waren zijn woorden, dus koos ik bewust voor Raptim om vandaaruit stappen te maken."

Hij debuteerde in seizoen 2013/2014 op 16-jarige leeftijd in de hoofdmacht van de Gorcumse vierdeklasser. Dit seizoen wilde hij weer een aantal stappen maken, tot in augustus het noodlot wederom toesloeg. ,,Ik was net begonnen aan de MBO opleiding proces operator toen ik wederom in het ziekenhuis belandde. Al een paar weken had ik last van opgezette lymfeklieren en ben toen naar een vervangend huisarts gegaan die echter niets verontrustends kon vinden. Een paar dagen later werd ik door mijn eigen huisarts gebeld, die op de hoogte was van mijn eerder ziektebeeld, met het verzoek langs te komen. Die stuurde me direct door naar het Sofia Kinderziekenhuis in Rotterdam, dat een gespecialiseerde afdeling kinderoncologie en hematologie heeft. Binnen een paar uur kreeg ik de uitslag van het bloedonderzoek. Er was wederom leukemie geconstateerd. Ik herinner me nog dat ik na die mededeling helemaal verdoofd was, alsof het niet tot me doordrong. Pas later ben ik in tranen uitgebarsten. Het was een enorme domper. Ik dacht dat ik er definitief vanaf was." Directe opname volgde, gevolgd door zware chemokuren. ,,Die zijn inderdaad een stuk zwaarder omdat ik de ziekte al eens heb gehad".

De geconstateerde ziekte sloeg ook als een bom in bij Raptim. ,,Mijn ploeggenoten waren helemaal van slag, hoorde ik later. Tijdens de eerste officiële wedstrijd van dit seizoen, voor de beker tegen BZS, hebben ze de scheidsrechter tien minuten voor tijd gevraagd maar af te blazen omdat het niet meer ging. 's Avonds stond het hele elftal in Rotterdam om mijn bed. Dan gaat er best iets door je heen." Eenmaal thuis in Leerdam gaan de chemokuren op wekelijkse basis door. ,,Je conditie holt achteruit. Je lichaam doet pijn, je bloedwaarden zakken enorm zodat je soms een extra bloedtransfusie nodig hebt en dan heb je ook nog te maken met misselijkheid." Rond Kerstmis staat Hakan op de nominatie een beenmergtransplantatie te ondergaan in het LUMC in Leiden. ,,Tenminste, als er een geschikte beenmergdonor gevonden wordt," gaat hij verder. ,,Het volgend seizoen hoop ik dan weer op het veld te staan. Tijdens wedstrijden heb ik altijd maar één doel, de tegenstander verslaan. Nu is mijn ziekte de tegenstander en ook die gaat verslagen worden," sluit de talentvolle Raptim speler vol overtuiging af.

advertentie
advertentie