Ronde 18 interne competitie en bekerwedstrijd Schaakclub De Giessen en Linge

6 februari 2023 om 12:40 Sport Deel je nieuws

Het bekerteam mocht opnemen tegen het sterke Woerden. De weg naar Woerden was er één met hindernissen door filevorming op de A12 en een verkeerd ingestelde TomTom, zodat we wat laat begonnen.

Als eerste werd de stelling bij Tony op bord 4 bedenkelijk. Zijn tegenstander stond snel beter, bezorgde Tony een achtergebleven pion die alleen ten koste van een kwaliteit te behouden was. Tony bleef zitten met een verloren stelling. Het tweede slachtoffer was Henk op bord 2. Henk zag zich gedwongen een pion te offeren. Van de tegenaanval had hij zich teveel voorgesteld. De tegenstander snelde met zijn h-pion beslissend naar voren. De witspelers Jaco en Eddy gaven beter partij. Jaco kreeg een goede stelling, maar hij koos niet het goede plan. Zijn voordeel verdween. Door tijdgebrek deed hij een paniekzet, maar het beoogde eeuwig schaak zat er niet in. Er resteerde een verloren eindspel. Ook Eddy kwam lekker uit de opening. Zijn tegenstander koesterde een geslagen pion. Eddy richtte zich op het centrum, maar kon zijn voordeel niet uitbreiden. Het werd een flink laveerspel, dat leidde tot tijdnood voor beiden. Toen Eddy verzuimde zijn loper tegen een drietal pionnen te ruilen, was dat zijn laatste kans op voordeel. Eddy ging achter de verkeerde pionnen aan, waarna zwart de gehavende witte koningsstelling beslissend binnenviel.

Er waren nog twee interne bekerwedstrijden. Tijmen Schakel speelde tegen Bert van Hees, die zijn gambietpion nooit meer terugzag. Later verloor hij meer materiaal. Dat was voor Bert te veel. Christiaan Boudewijn wist tegen Martijn Koudstaal langzaam aan voordeel te behalen. Hij driong binnen in de zwarte stelling en zijn paard kon een vork tegen dame en toren geven en gaf Martijn op.

In de interne competitie werden er 7 potjes gespeeld. Na een rustige partij won Chris van Wieringen  van Nikita Roest. Mattias Stok speelde tegen Henry Houweling. Beide spelers stelden zich vanuit de opening actief op. Maar…. Henry miste dat de zet 17. Pe5 van Mattias het zwarte paard op c6 na  ruil op e5, een röntgenaanval toeliet op de zwarte toren op c8. Mattias was er als de kippen bij om dat te laten zien.  

Chris Tromp wist tegen Rob van Driel steeds meer materiaal te winnen. Daar was voor Rob geen houden meer aan. Louis Rutgers speelde zijn partij tegen David Carlsson degelijk. David had uiteindelijk geen verweer meer. Jan Post moest hard werken tegen Johan Vroege. Maar hij voerde de druk steeds verder op, zodat Johan een dame tegen een toren moest geven. Er moest door Bert van Geldere flink worden gewerkt tegen Huig Visser. Bert zag overal dreigingen en beren op de weg. Op een gegeven moment nam hij het initiatief aan de andere kant van het bord, won daar een pion en daarna de partij. Hans Karelse en Bram Capelle maakten er een latertje van. Een pluspion van Bram bleek uiteindelijk niet voldoende om zich de aanval van Hans van het lijf te houden. De laatste matdreiging van Hans was door Bram alleen te voorkomen door op te geven.  

advertentie
advertentie