‘Wij passen beter bij Gelderland’

9 november 2010 om 00:00 Voorpagina

,,Het gebied van de grote steden in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht zou dan de Randstadprovincie moeten worden. In zo’n gebied speelt hele andere problematiek dan bij ons. Van daaruit gezien is de Alblasserwaard ‘verweggistan’, dan kom je niet gauw aan de beurt. Voor ons is bijvoorbeeld de A27 heel belangrijk, maar in het randstedelijk gebied zijn wel meer, en misschien wel grotere verkeersknelpunten. Die komen dan eerst aan de beurt,” aldus burgemeester IJssels.

Burgemeester IJssels kiest niet voor Randstad GORINCHEM - Bij een provinciale herindeling dreigt de Alblasserwaard ‘aan de laatste mem’ terecht te komen in een nieuw te vormen Randstadprovincie. Dan kan de Alblasserwaard beter worden toegevoegd aan Gelderland of Noord-Brabant. Dit zegt burgemeester Piet IJssels van Gorinchem, die het regeringsvoornemen om provincies anders in te delen nauwlettend volgt.

,,Eigenlijk is dat wel logisch. Maar wij moeten ons dan afvragen of het voor ons wel handig is om bij zo’n provincie te horen. We hebben hier een plattelandsgebied met Gorinchem als centrumgemeente. Provincies als Gelderland en Noord-Brabant zijn gewend daar beleid voor de voeren. Ook daar zijn landelijke gebieden en centrumplaatsen, die zo’n regio bedienen met voorzieningen.” Burgemeester IJssels noemt Tiel, Doetinchem, Harderwijk en andere voorbeelden.

Volgens de Gorcumse burgemeester ligt de situatie voor de Drechtsteden anders. ,,De burgemeester van Dordrecht wil juist wel graag bij een Randstadprovincie horen, want Dordrecht is een tamelijk grote stad. Maar voor ons in Gorinchem en voor de waard ligt de situatie dus heel anders. Vanuit Den Haag gezien zitten we dan in de achtertuin en is de problematiek van de A27 een ‘ver-van-mijn-bed-show’.”

advertentie
advertentie