Slim investeren in Cultuurbastion

31 januari 2012 om 00:00 Voorpagina

De directies van de twee grootste cultuuraanbieders in Gorinchem - TOON en De Nieuwe Doelen (DND) - hebben op initiatief van gemeenteraadslid Marjo Molengraaf (CU/SGP) verscheidene brainstormsessies gehouden en komen tot de conclusie dat er tussen beide organisaties veel synergie is. Samen zouden zij in één multifunctioneel cultuurcentrum zo veel meer kunnen bieden voor minder geld en daarbij kan eventueel ook de bibliotheek voordeliger onderdak vinden.De organisaties proberen bezuinigingen te overleven en kampen in hun accommodaties met achterstallig onderhoud. De komende tien jaar zou er tot 4.3 miljoen euro aan onderhoudskosten komen bij TOON en De Nieuwe Doelen.

Breed aanbod in groots dorpshuis helpt tegen krimp GORINCHEM - Bezuinigingsdoelen halen door te investeren. De Gorcumse gemeenteraad ziet zich gesteld voor een grote uitdaging. De raadsopdrachten ‘cultuurvisie’ en ‘meedoen’ kunnen leiden tot innovatie, vernieuwing en wellicht tot investering in een Cultuurbastion (werknaam).

Johan Boonekamp van TOON en Rob van Wijk van De Nieuwe Doelen hebben gisteravond hun visie aan de gemeenteraad gepresenteerd. Alles wijst in de richting van een nieuw multifunctioneel cultureel centrum waar professionele- en amateuristische kunst samenkomen, elkaar ontmoeten en kunnen versterken. Een centrum met meer zalen, waar ook commercieel gezien meer mogelijk is om het te kunnen exploiteren.

De bijeenkomst was tevens de aftrap voor de ontwikkeling van een cultuurvisie voor Gorinchem. Er is al een concept projectplan opgesteld door onderzoeksbureaus Complan en C-mone. Het college van B en W heeft hierbij de opdracht meegegeven samenwerking tussen de verscheidene culturele organisaties te onderzoeken, met aandacht voor een andere organisatievorm. De presentatie van Johan Boonekamp en Rob van Wijk was hierbij een goede aftrap.

uZie pagina 7

advertentie
advertentie