Zeilwedstrijd gaat toch door

22 mei 2012 om 00:00 Voorpagina

GORINCHEM/ZALTBOMMEL - De Pinksterzeilwedstrijden aanstaand weekend gaan op de valreep toch door. Na dringend spoedoverleg met Rijkswaterstaat is toch toestemming gegeven voor de wedstrijden waaraan jaarlijks veertien watersportverenigingen met 35 boten deelnemen. Het is dit jaar de 59ste editie

Rijkswaterstaat wilde het laveren van de zeilboten niet toestaan, waarop de wedstrijdcommissie zich genoodzaakt zag het traditionele evenement af te lassen. Bij tegenwind moeten de zeilers immers kunnen laveren om op de plaats van bestemming te kunnen komen.

Voorzitter Jos Koot van de wedstrijdcommissie ontving in april bericht van Rijkswaterstaat. Op de rivieren in Nederland is laveren, telkens oversteken, niet meer toegestaan uit veiligheidsoverweging in verband met toenemende beroepvaart. Voor de Pinksterzeilwedstrijden werd afgelopen jaren telkens een bepaald tracé afgesproken waar gevaren kon worden. Dat werd dan aan de beroepsvaart medegedeeld zodat er rekening mee gehouden kon worden. Op Eerste Pinksterdag wordt er gevaren van Zaltbommel naar Gorinchem en op Tweede Pinksterdag van Gorinchem naar Loevestein en terug. Volgens Jos Koot heeft Rijkswaterstaat vooral moeite met het tracé op Eerste Pinksterdag, omdat dan een behoorlijke route over de rivier wordt afgelegd.

Jos Koot is blij dat het evenement dit jaar toch nog doorgaat, maar vreest voor de toekomst. ,,Door de drukte in de beroepsvaart is het twijfelachtig of we hiermee kunnen doorgaan. Erg jammer, want de wedstrijden verbinden de verenigingen uit de regio en de organisatie heeft het aspect veiligheid juist heel hoog in het vaandel staan. Er zijn nog nooit ongelukken gebeurd.”

advertentie
advertentie