'Raam' komt niet terug in Evia-project

14 oktober 2014 om 00:00 Voorpagina

Het kunstwerk Raam werd voor het eerst tentoongesteld tijdens het Symposion in 2005. Het leegstaande schoolgebouw van het gymnasium Camphusianum was ingericht als tentoonstellingsruimte. Het kunstwerk dat te zien was in een van de lokalen van het voormalig schoolgebouw was speciaal voor de tentoonstelling in dit gebouw ontworpen. Via het raam van Van Trigt had de bezoeker zicht op een bijzondere Kaukasische vleugelnootboom. De abstracte lijnen van het kunstwerk en de grillige vormen van de boom hadden onderling een mooie wisselwerking. Na het symposion 2005 is het gymnasium gesloopt om plaats te maken voor het Evia project. Het kunstwerk is door de Stichting Symposion in bewaring genomen.

GORINCHEM - Het kunstwerk 'Raam' van de Gorcumse kunstenaar Marco van Trigt zal geen plekje krijgen binnen het Evia-project in Gorinchem. Het kunstwerk zou onvoldoende 'hufterproof' zijn voor plaatsing in de openbare ruimte. Of het kunstwerk een plek krijgt elders in Gorinchem is nog maar de vraag. De kunstenaar heeft aangegeven dat hij dat niet wil; het kunstwerk zou speciaal voor de omgeving van Evia ontworpen zijn.

Stichting Symposion en de kunstenaar Marco van Trigt hebben enige tijd geleden het verzoek gedaan aan de gemeente om het kunstwerk terug te plaatsen in het parkt bij het plan Evia. Burgemeester en wethouders hebben nu echter besloten dat het raamwerk niet teruggeplaatst gaat worden. Het college van B en W is van mening dat er van terugplaatsing geen sprake kan zijn omdat de omgeving waaraan het raam verbonden was is verdwenen. Bovendien, zo stelt het college, kunnen er problemen ontstaan met vandalisme indien het kunstwerk in de openbare ruimte wordt geplaatst. Het kunstwerk is onvoldoende 'hufterproof' om buiten in een park geplaatst te worden.

Marco van Trigt heeft aangegeven dat onderzoek naar een locatie elders in Gorinchem wat hem betreft niet nodig is. Het kunstwerk is nauw verbonden aan de Kaukasische vleugelnootboom waar het raam in 2005 zicht op had. Zonder deze boom is het kunstwerk onvolledig.

advertentie
advertentie