Het perceel aan de Waaldijk waar de tiny houses worden geplaatst
Het perceel aan de Waaldijk waar de tiny houses worden geplaatst Gemeente Gorinchem

Meer tiny houses aan Waaldijk hoogst onzeker

14 november 2021 om 16:36 Wonen

GORINCHEM  Het is onzeker of een meerderheid van de raad instemt met het plaatsen van tien tiny houses op het perceel van Waaldijk 9. Omwonenden maken bezwaar en de tiny houses passen niet bij eerder vastgesteld ruimtelijk beleid volgens de tegenstanders.

De commissie Beraad & Advies over de verklaring van geen bedenkingen tegen het plaatsen van tien tiny houses aan de Waaldijk was deels een herhaling van de eerdere commissievergadering. Ook deze keer lieten bezwaarmakers zich door advocaat Jan-Rob van Maanen vertegenwoordigen die weinig heel liet van het ruimtelijk beleid van de gemeente Gorinchem. ,,Wees kritisch en behoud het schaarse groen. Doe niet mee aan dit modische plan van bestuurders om hip te zijn”. Zijn kritische betoog kreeg navolging van enkele raadsleden. Rutger van Breemen (GroenLinks) riep het college op om met beleid te komen voor plaatsing van tiny houses. ,,Deze tiny houses op wielen zijn niet duurzaam en off grid, we moeten hier als raad meer de lead innemen door beleid vast te stellen”. Rik Ploeg (CU/SGP) noemde het plan sympathiek, maar sprak wel van een vreemde uitzondering. Everdien Hamann van Gorcum Actief vreest voor een soort bungalow park, ze vreest voor verrommeling en mist het draagvlak. Datzelfde gold voor de VVD. 

WOONVISIE PvdA, CDA en Democraten Gorinchem zijn wel enthousiast over het plan, dat volgens hen past in de woonvisie, de ontwikkeling naar kleiner wonen en nieuwe woonvormen. Stadsbelang was kort in haar reactie: ,,Het mag geen vrijbrief worden”. Wethouder Ro van Doesburg citeerde uit de woonvisie, waarin juist opgeroepen worden toto innovatie en slimmere woonvormen. Hij bestreed dat onvoldoende overleg is geweest met de buurt voor de plaatsing van de tiny houses. Ook bij de vraag om beleid hield hij de boot af omdat het slechts om een beperkt aantal aanvragen gaat. Recent keurde de raad de plaatsing van tiny houses op Waaldijk 20 wel goed. Omdat niet iedere fractie bij de commissie vergadering aanwezig was, is nog niet duidelijk hoe de stemverhoudingen in de raad van 25 november uitvallen als een definitief besluit wordt genomen over het plan. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie