Afbeelding
Jenaplanschool Gorcum
advertorial

Jenaplanschool Gorcum gaat challenges aan

29 april 2020 om 12:29 Zakelijk

GORINCHEM Sinds duidelijk werd dat alle scholen moesten sluiten in verband met de coronacrisis, heeft de Jenaplanschool Gorkum niet stilgezeten. Naast het online lesprogramma, worden de leerlingen uitgedaagd met bijzondere opdrachten. Zij krijgen challenges van bekende Nederlanders, zoals Chantal Janzen en zangeres Maan.

De Jenaplanschool Gorkum is ook in deze periode volop in beweging en doet er alles aan de betrokkenheid van kinderen en ouders te stimuleren. Binnen twee dagen hadden de leerkrachten het online lesprogramma in werking gezet, waardoor de kinderen makkelijk verder konden gaan met hun dagelijkse schooltaken. ,,Omdat er binnen het Jenaplanonderwijs veel aandacht is voor zelfstandig werken en het plannen van eigen werk, zijn de kinderen gewend zelf aan de slag te gaan. Iedere maandag krijgen zij een digitale weektaak waarop precies staat wat ze moeten doen. Dagelijks kunnen zij vragen stellen aan hun leerkracht en deze houdt via het web in de gaten hoe de voortgang is", vertelt Kiki van Steenis.

Het werken met een weektaak waarop opdrachten staan die die week moeten gebeuren, typeert het Jenaplanonderwijs. ,,Kinderen leren op deze manier al jong om hun werk zelf te plannen. In het dagelijkse lesrooster staan instructiemomenten waarop de kinderen nieuwe stof aangeboden krijgen. Tijdens de zelfstandig werkmomenten gaat de leerling zelf aan de slag met zijn of haar weektaak. Naast de leergebieden rekenen, spelling, lezen en begrijpend lezen, staan daar ook opdrachten op die te maken hebben met het project waar de kinderen aan werken. Deze projecten dagen de kinderen uit hun nieuwe kennis, in de echte wereld toe te passen. Voorbeelden van projecten zijn Het Oude Egypte, de Industriële Revolutie en Sterren & Planeten. De kinderen gaan regelmatig naar musea, krijgen bezoek van een gastspreker of maken zelf een presentatie. Er wordt veel gedaan om het leren betekenisvol te maken".

De meest bijzondere opdracht op de digitale weektaak is de challenge. ,,Iedere week wordt er door een leerkracht een challenge bedacht. Hierbij worden de kinderen uitgedaagd iets grappigs te doen om deze onzekere tijd wat luchtiger te maken. Afgelopen weken waren er samenwerkingen met Chantal Janzen, met zangeres Maan, met Juvat en met Rick Brandsteder. De leerlingen kregen een grappige challenge waarbij ze een videoclip mochten coveren, een pyjama-paas-party konden houden, een work-out kregen of opgeroepen werden mee te doen aan de 'The Masked Singer'. De kinderen zijn dus zeer creatief aan de slag gegaan", aldus Kiki. Enkele resultaten zijn te bewonderen op de Facebookpagina van de school.

Voor de zomervakantie zal er, als de omstandigheden dit toelaten, weer een open dag worden georganiseerd. De datum hiervan volgt nog.

Voor informatie over de open dag of als ouders de school een keer in bedrijf willen zien dan kunt u contact opnemen met de directie van de Jenaplanschool via admin.jenaplan@stichtingovo.nl

advertentie
advertentie