Marielle Vonk van Leerdam Friesland Campina (l) en Seref Çelik, Werkgeversdiensten Alblasserwaard/Vijfheerenlanden (r).
Marielle Vonk van Leerdam Friesland Campina (l) en Seref Çelik, Werkgeversdiensten Alblasserwaard/Vijfheerenlanden (r). Richard van 't Hof

LeerWerkMarkt was overweldigend succes: 31 werkgevers en 137 werkzoekenden

28 november 2022 om 16:45 Zakelijk

GORINCHEM Een overweldigend succes: dat was de LeerWerkMarkt met Het Werkcafé 3 november in Sliedrecht.


door Eline Lohman

Fay Plessen, adviseur leren en werken bij het Leerwerkloket Alblasserwaard Vijfheerenlanden, is er nog altijd beduusd van: zóveel animo hadden haar collega’s en zij nu ook weer niet verwacht voor de negende editie van de LeerWerkMarkt. Tijdens het evenement voor werkgevers en werkzoekenden werden overdag workshops en trainingen gegeven aan werkgevers met het thema ‘solliciteren voor werkgevers’. Werkzoekenden - al werkend of niet - konden in de avond langskomen om te kijken of er een match met werkgevers is. De opgedane kennis van overdag konden de werkgevers die avond direct in de praktijk brengen. Fay: ,,Het was heel erg druk - twee keer zo druk als verwacht. We richtten ons nu vooral op werkgevers die konden solliciteren bij werkzoekenden en dat was nieuw. Het was nog wel wat onwennig, maar het laagdrempelige, ongedwongen karakter van Het Werkcafé is heel goed bevallen. We hebben 31 werkgevers mogen verwelkomen en in de avonduren tijdens Het Werkcafé 137 werkzoekenden.”

MISMATCH

Het Leerwerkloket, een samenwerking tussen Avres, UWV, S-BB (samenwerkingsorganisatie beroepsonderwijs en bedrijfsleven) en ROC Da Vinci, heeft enquêtes afgenomen op 3 november en daar kunnen al wat conclusies uit getrokken worden, zegt Fay. ,,Er wordt in de media veel gesproken over krapte op de arbeidsmarkt en dat is ook wel zo, maar tijdens het evenement konden we zien dat er vooral een mismatch bestaat tussen het werk dat mensen zoeken en wat werkgevers vragen. Daar was Het Werkcafé ideaal voor, want daar werden werkgevers en werkzoekenden direct met elkaar in contact gebracht. Wij merken uit de enquêtes dat werkgevers ervoor openstaan om mee te denken met werkzoekenden. De mindset van werkgevers verandert. Door anders te denken over bijvoorbeeld hoe je werkzoekenden kunt bedienen.”

,,Uit de enquête kwam ook dat werkzoekenden het verhelderend vonden dat ze in gesprek konden gaan met mensen uit andere branches dan waarin ze al werken. Ook vonden ze het fijn dat ze op een andere manier met een werkgever konden praten dan alleen tijdens een sollicitatie.” 

NIEUWE DATUM

Het evenement was zo’n succes, dat een nieuwe datum voor Het Werkcafé alvast geprikt is: 16 februari. De activiteit wordt in een iets ander jasje gestoken, waardoor de organisatie grotere aantallen bezoekers goed aankan en werkzoekenden en werkgevers elkaar beter kunnen vinden. Ook wordt er meer de focus gelegd op competenties en skills, gericht op solliciteren. Met dat laatste is het Leerwerkloket al bezig, bijvoorbeeld via de Oriëntatie-carrousel: mensen kunnen een kijkje nemen bij bedrijven, om zich zo te oriënteren of het bedrijf wat voor hem of haar is. 

Wie meer wil weten over het Werkcafé in februari, kan de sociale media van het Leerwerkloket Alblasserwaard Vijfheerenlanden in de gaten houden, evenals https://regioav.leerwerkloket.nl. De LeerWerkMarkt werd aangeboden door het Leerwerkloket en Werkgever Service Punt Alblasserwaard Vijfheerenlanden en Drechtsteden. Ook met dank aan partners AV Werkt door, KickStart Drechtsteden, Sociale Dienst Drechtsteden, Avres, SBB en WIJIJ.

advertentie
advertentie