door Mirjam de Swart

Een dag nadat de beelden van de vechtpartij, waarbij een groep groep jongeren een leeftijdgenoot mishandelt, op diverse sociale media verschenen, spreekt Bart Jan Kollmer, bestuurder van de overkoepelende Stichting OVO duidelijke taal. ,,Het filmpje dat ik heb gezien, is echt mensonterend. Dit is onacceptabel. We verlenen dan ook alle medewerking aan de politie om de daders op te kunnen sporen."

NIET VERSTOPPEN Volgens Kollmer is openheid en transparantie in deze zaak ontzettend belangrijk. ,,Je moet dit niet verstoppen. Hier moet je met elkaar over in gesprek. Om uit te zoeken wie hier achter zit, maar vooral ook om duidelijk te maken dat we dit soort gedrag absoluut niet tolereren." Daarom zijn ouders en docenten van de diverse scholen direct geïnformeerd en ook met leerlingen wordt gesproken over het incident. ,,We gaan niet de klas in met de oproep dat ze hun klasgenoten moeten 'verlinken',  maar we gaan het gesprek wel aan met de leerlingen. Respect voor elkaar is een van de belangrijkste dingen in het leven. Dat willen we onze leerlingen meegeven." 

Stichting OVO werkt nauw samen met de andere scholen in Gorinchem die bestuurlijk onder de CVO-AV vallen. ,,Ook op die scholen is het nieuws ontzettend hard aangekomen. De pijn wordt onder alle scholen gedeeld. Het contact met de scholen onderling is goed, we willen dit echt met elkaar oplossen." 

Om de daders zo snel mogelijk te kunnen achterhalen, werken de scholen nauw samen met de politie. ,,Wij gaan niet op de stoel van de rechter zitten. dat is niet onze taak, maar als we ook maar iets kunnen doen waardoor de daders sneller opgepakt worden, zullen we die kans aangrijpen. Het contact met de politie is heel nauw en wij geven ze alle hulp bij het vinden van de daders." 

Trek die beerput maar open

Volgens Kollmer gaat het hier om een zeer brede problematiek. Er zouden tientallen jongeren bij de vechtpartijen betrokken zijn. Volgens de politie is er sprake van minimaal twee slachtoffers, maar meer slachtoffers worden zeker niet uitgesloten. ,,Trek die beerput maar open", aldus Kollmer. ,,Ik weet niet wat er allemaal nog naar buiten gaat komen, maar we zullen er mee moeten dealen."

Kollmer vindt het belangrijk dat de rust bewaard blijft. ,,Iedereen moet zich veilig kunnen voelen in de stad. Maar dit soort incidenten maakt dat een stuk moeilijker. Ik vind het erg om te zeggen, maar ik raad het jongeren voorlopig af om alleen naar het park te gaan. Terwijl Gorinchem eigenlijk het meest veilige stadje van Nederland zou moeten zijn." 

Stad Gorinchem start binnenkort met Stad Gorinchem Premium, een online platform waar unieke verhalen voor abonnees worden aangeboden, naast ons dagelijkse nieuws dat gratis te lezen is. De komende weken publiceren we dergelijke extra verhalen gratis op onze vernieuwde website als 'voorproefje'