Uit de meest recente cijfers over 2017 blijkt dat de gemiddelde man de 1 meter 81 aantikt. Daarmee zijn ze de langste van de wereld, blijkt uit een grootschalig wereldwijd wetenschappelijk onderzoek. De gemiddelde Nederlandse vrouw – gemiddeld 1 meter 67 lang – moet qua lengte alleen Letland voor zich laten. Volgens de onderzoekers kan dit deels door genen verklaard worden, maar daarnaast zijn ook goede gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen en voeding belangrijk factoren die van invloed zijn op de lichaamslengte.

In de provincie Zuid-Holland zitten mannen en vrouwen een fractie onder het Nederlands gemiddelde, met respectievelijk 1.80 meter en 1.66,5 meter.

Limburgers zijn een stuk kleiner dan gemiddeld: zowel mannen en vrouwen zijn het kortst van alle provincies. Ook in Noord-Brabant zijn inwoners aan de kleine kant. In Friesland vind je de langste mensen: mannen zijn hier gemiddeld 1,82 meter en vrouwen zo'n 1,69 meter.

TE ZWAAR Nederlanders groeien weliswaar in lengte – al vond grootste groeispurt plaats in de jaren '80 en '90 – maar vooral in de breedte zijn we flink gegroeid. Sinds de eeuwwisseling kwamen zowel mannen als vrouwen gemiddeld zo'n drie kilo aan: mannen wegen nu zo'n 85 kilo, vrouwen gemiddeld 72 kilo.

Uit de meest recente Gezondheidsmonitor, een grootschalig onderzoek waarin onder meer gevraagd wordt naar gewicht, blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders te zwaar is. In delen van Drenthe, Groningen en Zuid-Limburg is de groep mensen overgewicht het grootst.  Ook in de gemeente Gorinchem is meer dan de helft van de bevolking te zwaar

Ook in de gemeente Gorinchem is meer dan de helft van de bevolking te zwaar; om precies te zijn 52%. Hetzelfde geldt in meer of mindere mate voor de omliggende gemeenten, zoals uit onderstaande kaart blijkt.

Mensen met een body-mass index (bmi) van 25 of hoger hebben overgewicht. Bij een bmi van 30 of meer is er sprake van ernstig overgewicht, ofwel obesitas. Dat laatste is het geval bij zo'n 14 procent van de Nederlandse volwassenen.