Van Corona bemerkten we hetzelfde als in Nederland, het was overal op het saaie af rustig, hier en daar imponeerde een schuwe mondkap en alle vrijwel verlaten vloeren waren voorzien van onnavolgbare pijlen. En op de camping was de helft van de wastafels en pissoirs overvloedig afgeplakt. Ten overvloede, want er waren nauwelijks mensen. En waar de ene receptionist je vanachter dikke lagen plexiglas begroette, viel de ander je snikkend in de armen, blij als ze was je te mogen verwelkomen. Kortom, volop indringende avonturen buiten de landsgrenzen.

De indringendste schok echter, wachtte ons bij thuiskomst. Bleek Vijftig Plusser Henk Krol, na voormalig Partij voor het Dier-coryfee Femke Merel van Kooten ook voormalig Forum voor Democratie-oprichter Henk Otten in de Partij voor de Toekomst te hebben gelokt. Hetgeen weinig verheffends voor de toekomst belooft. De afbraak van het democratisch idee gaat met steeds rasser schreden, nu volstrekt tegengestelde figuren zich, omwille van het pluche, in steeds wonderlijker verbanden verenigen. Het lijkt warempel Gorinchem wel, waar het hoppen tussen partijen en bewegingen en de vereniging van lieden, die politiek gesproken weinig gemeen hebben in clubs met mooie namen, die vervolgens weer in stukjes uiteenvallen, volstrekt gewoon wordt gevonden. Wat dat betreft heeft Henk een treffende naam bedacht voor zijn nieuwste mislukking: Partij voor de Toekomst. Want die toekomst gloort: na gedegen kansberekening op een zetel, zeggenschap, roem en glorie verenig je je schaamteloos met mensen, die jouw kansen op die zetel vergroten, waarbij het geen zak uitmaakt wat die ander denkt, vindt of eerder gedacht en gevonden heeft. Dat zien we later wel en anders vallen we gewoon moeiteloos uiteen. Als we eenmaal zitten, dan zitten we. Er doemen mooie politieke mogelijkheden voor Redouan Ait Chitt als burgemeester met Tommie Netten als wethouder Cultuur. En de Facebook-coryfeeën Helga Buitelaar en Chris Poldervaart samen op Financiën. Dat de laatste in Woudrichem woont, maakt tegenwoordig niet meer uit.

Je kunt je niet voorstellen dan er iemand is, die een stem waagt aan het nieuwste Henk Krol-gedrocht. Maar je weet het niet. De toekomst is ongewis, nu Trump de voormalige democratie aanvoert. Ontredderd wilde ik terug de camper in. Maar het lukte niet, de vrouw blokkeerde de nauwe deuropening.

Jos Huibers

jos.huib@icloud.com