Ten einde ook mee te kunnen praten over dit vermeend schandaal. heb me in de materie verdiept.

Ik ben begonnen bij de dweilstok. Alle dweilen, die ik bij de Blokker en dergelijke zaken heb aangetroffen waren voorzien van een holle, vederlichte aluminium buis, waaraan overdwars een zachte vochtopnemende lap of spons was bevestigd. Niet bepaald een moordinstrument, als ik eerlijk ben. Het lijkt mij een hele toer om iets of iemand dood te slaan met dit wapen. Als ik een stok zou zoeken, om bijvoorbeeld een onwillige deur een ram te geven, zou ik in de laatste plaats aan een dweilstok denken, vermits niet de deur, maar de stok na de eerste tik de kromme geest zou geven. Om over het zachte lapje of sponsje nog maar te zwijgen. Ik bedoel: probeer het maar eens bij je eigen hond. Grote kans dat ie onbedaarlijk in de lach schiet.

En dan de hond in kwestie. Het betreft hier een Pomeriaantje, het kleinste formaat Keeshond. Persoonlijk heb ik het niet zo op keeshonden, ik zeg het eerlijk. Alleen de naam al! Ze keffen en kezen de hele dag en ze rijden met een wellustig tongetje uit de spitse bek tegen alles op, dat zich in een hoek tussen de twintig en tachtig graden bevindt. Zelf ben ik door geen hond zo vaak bereden als door de keeshond. Het Pomeriaantje is een vlieggewichtje, het wordt niet groter dan 20 centimeter en het weegt tussen de twee en drie kilo. Ik bedoel, als er een beetje tocht vanonder de deur komt, vliegt het beestje al van het kussen af en bij het geringste gerucht trilt het beestje op de ranke pootjes. Verder weten we niks van het Pomeriaantje in kwestie: was het nog jong en in zindelijkheidstraining of was het een oude, op sterven na dode, bejaarde viervoeter met ernstige hartklachten, of wellicht een treiterig kreng uit het asiel, die al zijn hele leven elke vloer hartstochtelijk onderpiest. Hetgeen uiterst hinderlijk is, zeg ik uit ervaring met de kindertijd van mijn frans bulldogje, die overigens geen krimp geeft bij een duw met de dweilstok. Ik bedoel: is de doodsoorzaak daadwerkelijk vastgesteld? Is er sectie verricht op het lijkje? En hoe zit het eigenlijk met de pomerianenvriend, die de boel heeft verklikt?

En dan tot slot de vrouw in kwestie. Ze is 27 jaar, verder weten we niks. Hoe was en is het met haar? Is zij opgeruimd en avontuurlijk, of neigt zij tot somberheid en wrok, zoals veel eigenaren met troosthonden als pomerianen en chihuahua’s? Heeft zij kinderen? Gaat het daar goed mee of juist niet, zijn zij ziek of blijven zitten? Heeft zij werk of is zij zojuist coronawerkloos geraakt? Heeft haar man of vriend haar verlaten? Heeft haar geliefde moeder kanker? Voor de hoeveelste keer die dag dweilde zij een plas op? Voor de hoeveelste keer die maand? Is zij een vermoeide, ontdane vrouw, die haar hondje een zwiepje gaf, omdat het wellustig hijgend de eigen plas stond op te likken of is zij een psychopatische moordenaar, die hele dagen met haar dweilstok op pad is om Pomeriaantjes en andere kezen dood te slaan?

We weten het niet, dat bedoel ik dus..

Jos Huibers

jos.huib@icloud.com