,,Het nieuws dat we maandag 11 mei weer open zouden mogen, kwam als een konijn uit een hoge hoed. Dat hadden we nooit verwacht”, aldus Koster. Daags nadat dit nieuws bekend werd gemaakt verscheen het eerste algemene protocol voor zwembaden, vertelt Koster. ,,En zondag 10 mei volgden er vervolgens al een stuk op twintig wijzigingen op dit protocol”, verzucht de zwembaddirecteur.

MEGAKLUS Het mag duidelijk zijn: het openen van het zwembad is een megaklus waar veel bij komt kijken. ,,Elk zwembad is anders, dus elk zwembad moet aan de slag met een eigen protocol. Dat is ook waar wij nu mee bezig zijn. Ik heb veel contact met andere zwembad directeuren. We delen ervaringen en ideeën met elkaar en zorgen ervoor dat we niet iedere keer opnieuw het wiel uitvinden.”

Toch blijven er voor de zwembaden in Nederland veel vragen. Zo ook voor Koster. ,,Bij alles wat we doen, stellen we ons de vraag is het veilig en verantwoord. Dan helpt het niet als het RIVM zegt dat het virus niet via water overgedragen kan worden en techneuten uit de zwembadbranche vervolgens roepen dat dat wél kan. Maar goed, ik geloof de virologen van het RIVM eerder dan een of andere techneut.”

COMPLEET NIEUW Er zijn een boel praktische zaken te regelen voordat het zwembad weer open kan. ,,Van welke routes ga je gebruik maken in het zwembad? Wat desinfecteer je en wanneer en hoe doe je dat? Wat doen we met de ouders wiens kinderen zwemles hebben? Hoe gaan we de kinderen opvangen? Wat als er EHBO verleend moet worden? Het zijn allemaal vragen waar we nu met elkaar een antwoord op proberen te vinden.” En dat is geen gemakkelijke klus, vertelt Koster. ,,De situatie is compleet nieuw voor iedereen.”

Het zwembad is geen kleine ruimte die je even ontsmet als er iemand binnen is geweest. Het is een complex gebouw.

,,Je hebt te maken met een complex gebouw. Het is geen kleine ruimte die je even snel ontsmet als iemand binnen is geweest. Je moet aan ontzettend veel dingen denken. Dit bijvoorbeeld: omkleden mag niet in het zwembad. Onze gasten moeten thuis hun zwemkleding al aantrekken zodat ze straks op een aangewezen plek snel hun kleding uit kunnen doen en het water in kunnen. Maar hoe doe je dat als ze weer naar huis willen. Waar stuur je ze naar toe met hun natte kloffie?”

TEGENSTRIJDIG ,,Het is allemaal zo tegenstrijdig”, vervolgt Koster zijn verhaal. ,,Normaal gesproken mag je hier niet in het water in voordat je gedouched bent. Nu mogen ons gasten vanwege het coronavirus juist niet douchen. We vragen ze om dat thuis te doen. En dan moeten we er maar van uitgaan dat dat ook daadwerkelijk gebeurt.”

De komende drie weken gaat het Caribabad er alles aan doen om er voor te zorgen dat het zwembad vanaf 1 juni op veilige en verantwoorde wijze weer gefaseerd open kan. Maar ook de afgelopen weken hebben ze zeker niet stilgezeten in het zwembad. Er is van de nood een deugd gemaakt, vertelt Koster. ,,Onderhoudsklussen die waren blijven liggen zijn opgepakt. Medewerkers die normaal zwemles geven, staan nu te schilderen. Uiteraard op anderhalve meter afstand van elkaar.”

PANNETJE WATER Ook die werkzaamheden zorgen er deels voor dat het zwembad niet al direct op maandag 11 mei open kon. ,,De werkzaamheden zijn nog niet afgerond, dat moet ook allemaal klaar zijn voordat we weer open gaan. En ook het water heeft nu niet de juiste temperatuur. Het is geen pannetje water dat je op moet warmen. Het gaat hier om honderdduizenden liters. En dat kun je niet in een keer warm stoken. dan springen de tegels uit je bad. Nee ook dat neemt tijd in beslag.”

Ik kan nu al zeggen dat dit commercieel gezien niet het beste jaar zal gaan worden 

Ook financieel is het een zware domper voor het zwembad. ,,Ik kan nu al zeggen dat dit commercieel gezien niet het beste jaar zal gaan worden,” zegt Koster met enig sarcasme in zijn stem. ,,Dankzij de steun vanuit de overheid hebben we het tot nog toe gered. Welke steun we in de toekomst nog van de overheid kunnen verwachten, is voor ons voortbestaan van essentieel belang.”

VACCIN Of er van de zomer weer als vanouds van een dagje Caribabad genoten kan worden? Koster: ,,We zetten onze schouders eronder. We willen het zwembad zo snel mogelijk weer teruggeven aan de inwoners.” Maar als vanouds zal dat voorlopig nog lang niet zijn, waarschuwt Koster. ,,Ik kan me niet voorstellen dat hier deze zomer 2000 mensen op de ligweide van het mooie weer en het water aan het genieten zijn. Dat gebeurt pas zodra er een vaccin is gevonden. Tot die tijd zullen mensen ook in het Caribabad te maken krijgen met allerlei maatregelen en beperkingen.”

door Mirjam de Swart