Lang heeft ze geprobeerd om het besluit het filmfestival te cancellen voor zich uit geschoven. ,,Het gevecht met mezelf is het grootst geweest bij deze beslissing. Het filmfestival is mijn kindje. Maar op een gegeven moment moet je gewoon de knoop doorhakken. Hoe zuur en bitter dat ook is”, aldus een geëmotioneerde Van der Kevie. 

Het voelt als een mokerslag

Er is de afgelopen weken, zo niet maanden, dag en nacht gewerkt om er een prachtig festival van te maken. Vanaf januari draait bij het team van IFFG alles om het filmfestival. ,,Zo dat alles klopt. En het klopte ook allemaal. We hoefden alleen nog maar de puntjes op de i te zetten. Het is keihard, maar we kunnen niet anders.”

ZWART GAT Een dag na de beslissing om het filmfestival niet door te laten gaan spreekt Anika van der Kevie over een zwart gat waar ze in beland is. ,,Ik ben echt van slag, mijn team is van slag, onze internationale gasten zijn van slag. Het heeft een enorme impact op alles en iedereen. De films die wij tonen zijn niet commercieel. Zij moeten het hebben van dit soort festivals. Het is maar de vraag of deze films ooit nog in een bioscoop te zien zullen zijn nu wereldwijd maatregelen worden genomen tegen het coronavirus.”

Haal deze week even heel diep adem

Van der Kevie en haar team gaan de komende dagen gebruiken om bij te komen van het slechte nieuws. ,,Haal deze week even heel diep adem”, heb ik het team meegegeven. ,,Kom even bij.” Om daarna vervolgens door te gaan, want IFFG is meer dan het filmfestival van 16 tot en met 19 april, vertelt Van der Kevie. Bovendien moet er veel geregeld worden rondom het cancellen van het festival. ,,Door het besluit ontstaat er een soort domino-effect. Er moet van alles afgezegd worden. De taxi’s waren voor onze gasten waren bijvoorbeeld al geregeld. En zo zijn er nog meer dingen die opgepakt zullen moeten worden.”

GEEN EINDE VAN IFFG Van der Kevie is strijdlustig. ,,Dit is zeker geen einde van het IFFG. We zijn druk aan het inventariseren wat er de komende tijd wel en niet door kan blijven gaan. Er staan voor dit jaar zo veel mooie activiteiten nog op de planning. De buitenbioscoop in augustus bijvoorbeeld en natuurlijk de scholierenprogrammering. Hoe en wanneer dat gaan we allemaal bespreken. In deze situatie leef je per dag.”

Wat de financiële gevolgen zijn voor het Internationaal FilmFestival Gorinchem kan Van der Kevie nu nog niet zeggen. ,,Dat gaan we later bekijken. Nu eerst de dingen die nu moeten gebeuren. Alle betrokkenen moeten nu eerst geïnformeerd en waar nodig opgevangen worden. Maar mijzelf en het team kennende komen we later in het jaar zeker terug. We doen er alles aan om het festival op een ander moment en misschien in een andere vorm te laten plaatsvinden."

door Mirjam de Swart