De scholierententoonstelling van de Gorcum Art en Designweek werd gisterenochtend onder brede belangstelling geopend in het Gorcums Museum. Maar de bijzondere kunst- en designvoorwerpen van de Gorcumse scholieren zijn voorlopig niet meer te bekijken door het publiek. Het Gorcums Museum alsmede de Artoteek, sluit haar deuren in ieder geval tot en met 31 maart. ,,We zijn nog wel aan het kijken of we deze tentoonstelling op een later moment door kunnen laten gaan”, vertelt Kreszner. Dat zal dan niet in het Gorcums Museum zijn, want daar is door andere aankomende exposities dan geen ruimte voor. Het is overigens makkelijker gezegd dan gedaan, erkent Kreszner. ,,Het is niet zo makkelijk om een complete expositie zomaar ergens anders op te bouwen. Maar we gaan ons er wel hard voor maken.

Het zou ontzettend jammer zijn, als dat allemaal voor niks is geweestHetzelfde geldt voor de voorstellingen van Goedemorgen Theaterproducties die vandaag (vrijdag 13 maart) en morgen in het Gorcums Museum te zien zouden zijn. Goedemorgen Theaterproducties nodigde zeven jongeren uit stad en regio uit om samen een voorstelling te maken naar aanleiding van exposities in het Gorcums Museum. ,,We willen wel proberen te kijken of deze voorstelling op een later moment op een andere locatie alsnog daar kan gaan. Die jongeren hebben zo lang geoefend en gerepeteerd. Het zou ontzettend jammer zijn, als dat allemaal voor niks is geweest.”

STROP De museumdirecteur is niet zo bang voor een financiële strop door de noodgedwongen sluiting. ,,Gelukkig is dit voor ons een rustige periode. De scholierententoonstelling was sowieso een gratis tentoonstelling en daarna start de opbouw van een nieuwe expositie. natuurlijk zal het financieel wel enig gevolg hebben, maar die zijn te overzien.” Bovendien had het museum door de verbouwing die eerder deze week werd afgerond al rekening gehouden met minder inkomsten. 

Ook het personeel van het Gorcums Museum komt niet noodgedwongen werkloos thuis te zitten. ,,Het aantal betaalde krachten is minimaal. Die mensen kunnen gewoon door met hun basiswerkzaamheden. Bovendien starten we in maart met de inrichting van een nieuwe expositie”, aldus Kreszner. 

door Mirjam de Swart