De 78-jarige Gerrit, volgende maand wordt hij 79, is als sinds 1985 lid van de Nederlandse Club van Luchtvaart Schilders: Aviation Artists Holland. Een club waar zo’n 16 schilders lid van zijn. En niet de minsten. Een van de leden is bijvoorbeeld Thijs Postma. Veel mensen kennen Thijs van zijn illustraties in bladen zoals KIJK, zijn KLM-posters en zijn Box-art schilderijen. ,,De schilders van deze club zitten door het hele land. We komen regelmatig bij elkaar en sinds 1996 mag ik me zelfs voorzitter noemen van deze club. 

VOEDSELDROPPINGEN ,,Als klein jongetje was ik getuige van de voedseldroppingen door de geallieerden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog”, vertelt Gerrit. ,,Volgens mijn moeder was ik vanaf dat moment helemaal gek met alles dat met de luchtvaart te maken heeft.” Omdat zijn vader een enthousiast amateurschilder was lag het schildermateriaal voor het gebruiken en het gebeurde dan ook niet zelden dat kleine Gerrit er met het tekenmateriaal van zijn vader vandoor ging. 

Gerrit haalt niet alleen zijn inspiratie uit de luchtvaart. Hij schildert ook wel eens landschappen en portretten, maar zijn grootste passie ligt toch wel in de luchtvaart. ,,De oorlog is een bron van rijkdom. Er is zoveel materiaal over te vinden. Nee, ik ben voorlopig nog niet uitgeschilderd”, lacht Gerrit. 

Er is zoveel materiaal over te vinden. Nee, ik ben voorlopig nog niet uitgeschilderdGerrit schildert niet zomaar foto’s na van bombardementen of fly overs. Aan elk schilderij gaat een studie vooraf. Ik wil weten wanneer iets heeft plaatsgevonden zodat ik in mijn schilderijen rekening kan houden met de weersomstandigheden. Ook wil ik zoveel mogelijk te weten komen over het vliegtuig dat ik schilder. Dat moet je dus allemaal uitzoeken voordat je aan het schilderen gaat.” Hoeveel tijd dat precies in beslag neemt wisselt enorm, vertelt Gerrit. ,,De ene keer rond ik een schilderij in twee, drie dagen af, de andere keer ben ik er maanden mee bezig.”

DETAILS In de luchtvaartschilderkunst zijn de details erg belangrijk. ,,Het moet wel kloppen”, vertelt Gerrit. ,,Sommige mensen weten echt elke klinknagel te vinden. Klopt het niet op het schilderij dan wordt je daar op aangesproken.” Toch weerhoudt dat Gerrit er niet van om af en toe de vrijheid te nemen. Zoals die ene keer dat hij een schilderij maakte van de Belgische Koningsvlucht, het Belgische koninklijke toestel. ,,dat toestel telt 52 raampjes, ik schilderde er maar 50. Nou dat kreeg ik toen wel te horen hoor. Maar toen ik vertelde dat de Koning die laatste twee raampjes dicht had gedaan omdat hij lag te slapen, was het weer goed hoor”, knipoogt Gerrit. 

Gerrit woont sinds een jaar weer in Gorinchem. Weer, want de 78-jarige schilder woonde in het verleden ook al eens in Gorinchem. ,,Ik heb zelfs aan de oorsprong gestaan van de Airfighter Club die hier in Gorinchem actief is.” Dit was dan ook de reden dat de schilder werd benaderd om deel te nemen aan een tentoonstelling rond 75 jaar bevrijding in de Botersteeg in Gorinchem. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte hij een aantal schilderijen met een Gorcums tintje. 

,,Ik zou een gedeelte van de ruimte inrichten met mijn schilderijen. Vleugels van de Vrijheid had het thema moeten worden van mijn expositie, maar helaas gaat deze expositie nu niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus”, vertelt Gerrit. ,,Erg jammer dat dat nu niet doorgaat, maar wellicht dat de expositie later in het jaar alsnog wordt gehouden.” Speciaal voor de Gorcumers maakt Gerrit onder andere een schilderij waarop de Gorcumse skyline goed te zien is. ,,Vooral de Spitfires, gevlogen door Nederlandse vliegers, die laag over de Merwede langs Gorinchem scheren, vond ik voor het Gorcumse publiek wel aantrekkelijk.”

door Mirjam de Swart

Gerrit L. Kok
Foto: Gerrit L. Kok
Gerrit L. Kok
Foto: Gerrit L. Kok
Spitfires boven de Merwede bij Gorinchem.