Een deel van de bibliotheek is omgebouwd tot een plek met tien grote computerschermen die naast elkaar staan in twee rijen. Meer dan 40 tieners drommen rond de schermen bijeen en bespreken vast wat strategieën. Een jongetje wil zijn winkansen weten en vraagt aan een leeftijdsgenoot 'Ben je goed?'. 

Dat moet blijken, want de jongeren spelen Fortnite tegen elkaar en wie afvalt, moet plaatsmaken voor de volgende speler. Geconcentreerd beginnen de gamers het spel te spelen. Hier en daar klinken opgewonden kreten. ,,Ik weet dat je het kunt!" schreeuwt een toeschouwer naar een van de gamers. Er wordt flink aangemoedigd.
 
,,Echt een leuk spel", vindt Cas Koekkoek (15) uit Gorinchem. ,,Ik ben er dagelijks mee bezig, samen met vrienden. Ik houd erg van schietspellen. Met dit toernooi wil ik graag winnen. Mooi dat ik de mogelijkheid er is om er aan mee te doen, in eigen stad, lekker dichtbij. Hoe vaak ik game? Vijf keer per week en dan twee uur per dag. Dat valt mee, in vergelijking met mijn vrienden. Als mijn huiswerk af is, dan mag ik van mijn moeder Fortnite spelen. Ik denk niet dat ik verslaafd ben, want toen ik eens vanwege een lange vakantie twee maanden niet gespeeld heb, heb ik het niet gemist."

De jongeren die even niet spelen, gaan in gesprek met een van de jongerenwerkers van The Mall over gameverslaving. Want gamen is leuk, maar te veel gamen niet, zegt jongerenwerker Leenard Kanselaar. ,,We gaan met jongeren in gesprek om te kijken wanneer gamen niet meer leuk is en wanneer je verslaafd bent. We merken dat jongeren het vaak moeilijk vinden om te stoppen. Als ouder kun je dan bijvoorbeeld een bepaalde gametijd afspreken met je kind. Ook kan het helpen om iets anders met je kind te gaan doen zodra hij of zij moet stoppen met gamen."

Fortnite is zo populair omdat het spel goed aansluit bij de belevingswereld van jongeren, denkt Leenard. ,,Met de opkomst ruim 40 gamers zijn we heel blij. Het laat zien dat het spel heel populair is onder jongeren. We zien dat veel jongeren het spel spelen en besloten een toernooi te houden om te laten zien dat we hun leefwereld heel serieus nemen. Voor veel gasten is dit dagelijkse kost. We vinden het daarom belangrijk om het gesprek op gang te houden. Want hier ontstaan ook de problemen. We merken in de praktijk dat er geregeld incidenten zijn op het gebied van gamen en social media. Zoals pesten via whatsapp en gameverslaving."

De vraag bij dat laatste is wat dit precies is. Leenard: ,,Het zit niet in het aantal uren gamen, maar je gaat richting verslaving wanneer je bijvoorbeeld zaken verwaarloost zoals school of sport. Tijdens deze bijeenkomst willen we in kaart brengen hoeveel jongeren gamen. Daar betrekken we ook de ouders bij – we laten ouders en kinderen een vragenlijst over gamen invullen."

Gamer Aaron Verschuuren (12) uit Gorinchem denkt in ieder geval niet dat hij verslaafd is. Ja, hij speelt graag Fortnite, maar hij kan er goed mee stoppen, vertelt hij. ,,Het is een gaaf spel, zeker ook om gezellig met anderen te spelen, zoals tijdens het toernooi. Het mooie van Fortnite is dat je moet overleven. In het begin is het een moeilijk spel, maar als je het al een tijde doet – ik speel het nu anderhalf jaar – dan valt het wel mee. Het is steeds anders, doordat er geregeld updates zijn. Ik speel elke week, maar niet elke dag. Ik houd niet precies bij hoeveel ik game. Ik ben er niet verslaafd aan – ik kan er gemakkelijk mee stoppen. Wel heb ik gehoor van anderen dat ze verslaafd zijn. We leren er ook over op school. Dat vind ik goed, want ik denk: je moet een gameverslaving zien te voorkomen."
 

Stad Gorinchem start binnenkort met Stad Gorinchem Premium, een online platform waar unieke verhalen voor abonnees worden aangeboden, naast ons dagelijkse nieuws dat gratis te lezen is. De komende weken publiceren we dergelijke extra verhalen gratis op onze vernieuwde website als 'voorproefje'
BDUmedia
Foto: BDUmedia