Vooral koffietentjes, gezonde 'to-go'-zaken met sushi of salades en afhaal-/bezorgrestaurants schoten als paddenstoelen uit de grond. De ouderwetse kroeg lijkt daarentegen steeds schaarser te worden. Het aantal cafés daalde met 18 procent tot zo'n 6.100.

Nog altijd wordt het horecalandschap gedomineerd door zogeheten 'social dining' restaurants, ofwel plekken waar je als uitje voor een avondvullende hap naartoe gaat. Een derde van alle zaken is zo'n restaurant.

BEPERKTE GROEI GORINCHEM Gorinchem kreeg er in 8 jaar tijd netto drie horecavestigingen bij. Waren dat er in 2012 nog 93, dit jaar zijn het er 96. De procentuele stijging ligt daarmee op 3%, een flink stuk onder het landelijk gemiddelde van 16% dus. De grens van 100 horecazaken komt echter wel in zicht. Per duizend inwoners telt Gorinchem nu 2,6 eet en drinkgelegenheden.

In de landelijke cijfers valt verder het volgende op:

- In vrijwel alle gemeenten steeg het aantal eet- en drinktenten. Van de twintig grootste gemeenten valt vooral Haarlemmermeer op, waar het aantal vestigingen met 69 procent steeg. Daarvan komt het grootste deel op rekening van Schiphol.
- Verder steeg het aantal zaken flink in Almere (+44 procent), Utrecht (+38 procent) en Eindhoven (+37 procent).
- Met bijna 4.500 vestigingen vind je veruit de meeste horeca in Amsterdam. Dit betekent dat één op de tien eet-, drink- of afhaalgelegenheden in de hoofdstad gevestigd is.
- Afgezet tegen het aantal inwoners zijn enkele toeristische trekpleisters de horecahotspots. De vijf Waddeneilanden en Zandvoort tellen relatief de meeste eet- en drinkgelegenheden.
- Bekijk op deze kaart de cijfers voor de twaalf provincies

WINKELLEEGSTAND Volgens Martijn de Bruin van Datlinq groeit het horecalandschap vooral sinds 2015 flink. ,,Het consumentengedrag is veranderd; mensen eten steeds vaker buiten de deur. Daarnaast zijn veel bedrijfskantines verdwenen waardoor mensen bij een broodjeszaak lunch gaan halen, en sommige zzp'ers werken alleen maar in horecagelegenheden."

Daarnaast speelt de winkelleegstand een rol. Deze was in 2016 voor Gorinchem op het hoogste, blijkt uit onderstaande grafiek. (Tekst gaat verder onder de grafiek)

De Bruin: ,,Er kwamen veel winkelpanden vrij die ingevuld zijn door daghoreca zoals koffiebars of lunchrooms." De groei zit volgens hem dan ook niet avondhoreca zoals kroegen of restaurants. ,,Ontbijt en lunch buiten de deur gaan alleen nog maar meer groeien. Vooral in de steden zal deze trend doorzetten."

Over de cijfers

Op onderstaande de kaart vind je de volgende cijfers: voor iedere gemeente is het absolute aantal horecagelegenheden* geteld in 2012 en 2020. Om de stijging of daling te bekijken, hebben we de procentuele ontwikkeling tussen die twee jaren uitgerekend (de kleur op de kaart). Een getal boven nul geeft een toename weer, een negatief cijfer duidt op een daling. Tot slot hebben we het aantal eet- en drinkgelegenheden per duizend inwoners berekend. Deze gegevens worden getoond als je op een gemeente klikt.