Een leven zonder koken kan ik me niet voorstellen.
,,Koken is mijn grote liefde. Het mixt creativiteit met wetenschap. De perfecte combinatie. Heel veel processen die tijdens het koken gebeuren zijn voorspelbaar en logisch. Als je dat gebruikt, kun je met je creativiteit elke keer iets nieuws maken. Een leven zonder koken zou nogal saai zijn. Stel je voor dat je elke dag hetzelfde moet eten! Verder is koken belangrijk omdat het zorgt voor een connectie met de wereld om ons heen."

Als koken je passie niet is, zal dit het ook nooit worden.
,,Sommige mensen vinden koken niet zo leuk, maar dat heeft vaak een goede reden. Bijvoorbeeld omdat ze vinden dat ze het niet zo goed kunnen of nog erger, anderen dit zeggen. Trek je daar niks van aan, van proberen kun je leren. Je hoeft niet in één keer een sterren-chef te zijn. Begin gewoon met lekkere simpele gerechten zoals een soep of een salade en bouw daarvan uit je zelfvertrouwen op. Proeven is ook heel belangrijk, dat vergeten veel mensen te doen. Begin met één gerecht en langzaamaan uitbreiden. Zo heb ik het zelf ook gedaan. Ik was 8 jaar toen ik een recept uit een kookboek maakte, maar pas toen ik op mezelf ging wonen ben ik echt begonnen met leren. Ik werkte en studeerde tegelijkertijd maar ik probeerde toch regelmatig iets helemaal vers te koken. Zo word je elke keer iets beter en ontdek je steeds meer mogelijkheden. Toen ik kinderen kreeg kwamen er weer nieuwe uitdagingen bij, maar koken is vooral aanpassen en iets moois maken met de dingen die er zijn."

Het is moeilijk om gezond te eten. 
,,Ik zou zeggen: het is wel moeilijk, maar het wordt steeds makkelijker. Je ziet steeds meer groente in recepten en ook in restaurants staan er steeds meer lekkere gezonde gerechten op de kaart. Kant en klare producten worden ook steeds gezonder. Mijn idee is dat we over een paar jaar met z'n allen een stuk gezonder zijn gaan eten."

Veel mensen weten nog niet wat gezond eten is.
,,Dat vind ik een lastige, want iedereen is anders en waar de één zich goed bij voelt hoeft dat voor de ander niet zo te zijn. Ik denk dat we het er allemaal wel over eens zijn dat we méér groente en fruit moeten eten, maar de rest is heel persoonlijk. Het moeilijke is ook dat het elke keer lijkt te veranderen. Eerst is melk gezond voor je, dan niet. We moeten allemaal aan de volkorenpasta en dan kunnen we eigenlijk beter courgette eten. Het is zo lastig. Daarom denk ik altijd dat je het beste kan doen wat voor jou goed is. Daarnaast denk ik: als je heel veel stress krijgt van alles zo gezond mogelijk te maken, is dat ook niet goed voor je. Maar, je kan nooit fout met wat extra groente of fruit. En dat weten we allemaal wel denk ik."

Het echte koken verdwijnt steeds meer door snelle en samengestelde maaltijden uit de supermarkt.
,,Ik zie bij mezelf en bij anderen een soort tweedeling ontstaan. Doordeweeks maken we het onszelf graag makkelijk en de supermarkt helpt hier graag bij. Maar we missen het ook wel om 'echt' te koken en daar de tijd voor te nemen. Dus aan de andere kant is er juist ook veel belangstelling voor het maken van gerechten 'from scratch'. Maar omdat het leven steeds drukker wordt, zeker voor werkende ouders met kinderen, is het logisch dat er ook steeds minder tijd is voor het echte koken. Het probleem is denk ik niet eens de tijd, want je kan in 30 minuten een hele lekkere maaltijd maken, maar vooral het nadenken over wat je dan moet kopen en het doen van dingen die je nog niet eerder hebt gedaan, dat kost veel energie. Het lijkt allemaal te ingewikkeld en dan kiezen we liever voor makkelijk. De oplossing is denk ik meer nadruk op technieken, vaardigheden en smaakprofielen. Als je weet hoe je een quiche maakt, groente roostert, roerbakt, of een salade samenstelt heb je veel mogelijkheden."

Je raakt nooit uitgeleerd over koken.
,,Absoluut. Elke keer als ik op reis ga, leer ik nieuwe producten kennen en nieuwe gerechten koken. Wanneer ik thuis ben, vind ik het leuk om lokale en seizoenproducten te gebruiken. Ik dwing mezelf creatief te zijn met wat ik heb en zo leer ik elke keer weer iets nieuws. Ik ben mezelf op dit moment ook aan het verdiepen in plantaardige alternatieven voor melk en zuivel, heel interessant en leuk om mee te experimenteren. Iets anders waar ik heel graag meer over zou willen leren is fermenteren. Ik denk dat koken het leukste is als je blijft leren."

door Eline Lohman

Privé
Foto: Privé
Stephanie de Wit. (Foto: Privé)