Maar ook hier gooit het coronavirus een beetje roet in het eten. De debatwedstrijd komt er anders uit te zien als andere jaren. De jonge Hardinxvelder laat zich hierdoor niet uit het veld slaan. ,,Het is heel erg gaaf om bij de beste tien te zitten”, laat hij weten. Tijdens de voorrondes is de 18-jarige opgevallen bij de juryleden en daar is hij maar wat trots op. Uit vijftien provinciale voorrondes, waaraan in totaal 2500 scholieren hebben meegedaan zijn de tien geselecteerd voor de speciale uitzending. De debatwedstrijd wordt op 3 mei opgenomen en op 5 mei uitgezonden. De scholiere weet dus nu ook nog niet hoe het gaat lopen. De jongeren in de leeftijd van 16 tot 18 jaar debatteren onder andere op de vraag wat de coronacrisis voor hun vrijheid betekent.

Ik hou heel erg van humor en probeer dit ook altijd te verwerken tijdens een debat

De Hardinxveldse scholier, die in 5 havo zit op Lyceum Oudehoven in Gorinchem, is zo goed als geslaagd. ,,Ik sta er goed voor en ik moet nog een examen doen. Verder is alles afgerond. Dus waarschijnlijk ben ik wel geslaagd, maar ik durf de vlag nog niet uit te hangen”, bekent hij. Na de havo wil Hooikaas aan de Hogeschool Utrecht de opleiding gaan volgen van docent geschiedenis. ,,Ik vind het heerlijk om alles over geschiedenis te weten. Ik neem ook echt alles op als een spons. En ik weet ook dat als ik iets leuk vind om over te vertellen, ik er ook wel interessant over kan praten”, lacht hij.

Het debatteren heeft Hooikaas altijd al leuk gevonden. ,,Bij ons op school doet de bovenbouw er alleen aan, maar ook toen ik nog in de onderbouw zat, leek het me al leuk om mee te doen. Vorig jaar deed ik voor het eerst mee en werden we met ons team provinciaal tweede. Dit jaar bereikten we met ons team de halve finale en werd ik eruit gepikt om een op een te debatteren tegen een wethouder. Dat was echt heel gaaf.”

ALGEMENE KENNIS De Hardinxvelder, die zijn thuisblijfdagen nu goed invult met het werken bij de Albert Heijn in het dorp, kan heel goed verwoorden waarom debatteren zo leuk is. ,,Debatteren is goed voor je algemene kennis. Als je goed kan praten, kom je beter voor de dag. Dat heb ik echt wel geleerd tijdens het debatteren. Ook kun je beter beargumenteren en helpt je bij de ontwikkeling als mens.” Van huis uit is Hooikaas gewend om te praten. ,,Met mijn oudere broer kon ik, toen hij nog thuis woonde, goed in gesprek gaan. Woorden zijn een stuk sterker om te gebruiken.”

Tijdens de wedstrijd nemen de debaters geen voor of tegen standpunt in. ,,Wij moeten nu onze persoonlijke mening geven. Ik vind het erg leuk om juist de onderwerpen vanuit een ander perspectief te kijken. Vooral nu heb ik genoeg tijd om na te denken wat ik van de onderwerpen vind waarover we moeten debatteren. Wat denk ik zelf, wat zijn mijn argumenten. Dat ben ik nu bij mezelf aan het nagaan. Heel interessant om te doen.”

HUMOR Hij vervolgt: ,,Ik krijg van veel mensen te horen dat ik goed overkom op het publiek. Dat is natuurlijk heel fijn om te weten. Ik hou heel erg van humor en probeer dit ook altijd te verwerken tijdens een debat. Ik vind het ook erg leuk om te praten. Ik kan eigenlijk wel uren over dit debat praten”, lacht hij.

Nu hij niet naar school kan en zijn vrienden niet kan zien, heeft Hooikaas tijd genoeg om zich voor te bereiden op het debat. ,,Ik mis dat wel hoor, dat ik niet mijn vrienden kan zijn. We maken ook muziek samen, maar dat kan nu niet. Dat is wel heftig. Dus ben ik blij dat ik iets mooi heb om naar uit te kijken.” De 18-jarig ziet de wedstrijd zonnig in. ,,Je moet niet meedoen om te winnen, maar omdat je het heel erg leuk vindt om te doen. Ik kan het iedereen aanraden, want je krijgt er echt meer zelfvertrouwen van. Je ontmoet veel verschillende mensen met diverse meningen en daar kom je altijd sterker uit. Het is wel een wedstrijd, maar het gaat over jezelf. Het is lef hebben”, besluit hij zijn verhaal.

'Op weg naar Het Lagerhuis Bevrijdingsdagspecial' is op 5 mei om 22.10 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

door Esther Coumans

prive
Foto: prive