Naam: Levi Nelemans

Leeftijd: 24 jaar

Woonplaats: Praag, Tsjechië

Met wie in het buitenland: alleen

Sinds wanneer in het buitenland: september 2019 voor Praag, Tsjechië, september 2017 voor Aalborg, Denemarken

Waarom naar het buitenland vertrokken?

,,Initieel voor mijn master, omdat deze specifieke richting niet werd aangeboden in Nederland; nanobiotechnology, combinatie van nanotechnology (werken met hele kleine structuren zoals transitors in computers) maar dan met biologische materialen (nanomedicine, nanoparticles, etc.). Op dit moment ben ik bezig met mijn PhD onderzoek binnen een marie-curie trainingsnetwerk (i-DireCT). Dit is allemaal gesubsidieerd door de EU (horizon 2020, https://i-direct-itn.eu/). Het project is binnen gehaald door Prof. Edwin Bremer van de Universiteit in Groningen en heeft als hoofd focus immunotherapy het stimuleren van je eigen immunesysteem tegen kanker. Aan de ene kant zijn we op zoek naar nieuwe middelen om het immunesysteem te activeren, en aan de andere kant zijn we bezig om deze nieuwe medicijnen te encapsuleren in hele kleine deeltjes (nanocarriers/nanoparticles). Doordat dit medicijn verpakt zit en (in het beste scenario) alleen open gaat bij de kanker, kan de dosis verhoogd worden en worden de bijwerkingen verlaagd. In totaal zijn er 10 PhD studenten die werken in dit netwerk, afkomstig vanuit de hele wereld. Op dit moment ben ik dus voor 1,5 jaar in Praag, waarnaar ik mijn PhD zal afmaken in Groningen."

Heb je in nog meer landen/steden gewoond?

,,Ik heb mijn bachelor in Nijmegen gedaan, daarnaar dus de master in Aalborg, Denemarken en nu in Praag, Tsjechië."

Wat mis je het meest aan Gorinchem?

,,Eerlijk gezegd ben ik al zolang weg uit Gorinchem (sinds mijn 18de) dat ik hierover even goed moet nadenken. Tot nu toe heb ik alleen in steden gewoond die een rivier (of fjord) door de stad hebben lopen. De wandeling over de wal in Gorinchem is toch altijd een heel mooi stukje om te lopen. Verder voelde het kleine centrum toch wel altijd heel knus. Gezellig op de terrasjes zitten in de zomer, eten bij de Waagh, het toetje bij de la Venezia. Daarnaast is het vrij onmogelijk om te fietsen in Praag en ik begin te merken dat naar een half jaar niet fietsen, ik dit toch wel begin te missen."

En wat mis je het minst?

,,Misschien toch wel de kleine omvang van Gorinchem. Een grote stad heeft mij toch wat meer te bieden."

Kun je Gorinchem vergelijken met Praag?

,,Totaal niet, behalve dat er door Praag ook een rivier loopt is het een enorm grote stad met een totale andere architectuur. Misschien is Praag wel een van de mooiste steden waar ik gewoond heb tot nu toe. Onderweg naar werk ga ik met de tram over een van de vele bruggen en zie ik het kasteel in de verte liggen. Dat blijft een mooi aangezicht."

Heb je nog contact met mensen uit Gorinchem?

,,Behalve mijn familie, eigenlijk niet meer. Na de middelbare school ben ik in Nijmegen gaan studeren en dat is ook waar ik het grootste deel van mijn vriendengroep heb ontmoet."

Hoe is het tijdens deze rare bizarre tijd in Praag?

,,Tsjechië heeft een vrij heftige aanpak wat betreft corona maatregelen. Het land zat in een state of lockdown (thuiswerken, tenzij het niet anders kan, zelfisolatie en social distancing), er was een ban on travel (mensen kunnen het land eigenlijk niet uit of in), en alleen essentiële winkels waren open. Verder is iedereen verplicht om maskers te dragen in de openbare ruimte en publieke transport. Op het niet volgen van deze maatregelen staan grote boetes en ook de zwaarte van bijvoorbeeld diefstal zijn verhoogd. Deze strikte maatregelen hebben wel effect gehad. Aan het einde van april gaat alles weer langzaam open. Het is heel interessant om mee te maken, omdat Praag normaal vol zit met alle toeristen, maar nu alles dicht is, is er geen mens te bekennen is in de binnenstad. Daarnaast dalen de huurprijzen van huizen in het centrum hard, omdat deze niet meer verhuurd kunnen worden."

Wat doe je om de verveling van de thuisisolatie tegen te gaan?

,,Ik probeer veel te skypen met vrienden, naar buiten te gaan om te wandelen of hard te lopen wanneer dat kan en positief te blijven. Daarnaast is mijn Netflix consumptie toch ook behoorlijk gestegen en heb ik wat planten gezaaid voor op mijn kleine balkonnetje."

Mis je nu nog meer familie en vrienden in deze tijd?

,,Ik mis mijn familie nu zeker wat meer, omdat reizen vrij lastig is op dit moment. Vanaf 27 april kunnen we het land weer uit, maar mensen die weer terug komen uit het buitenland moet verplicht 2 weken in quarantaine. Of en hoe ik mijn familie nog ga zien dit jaar is dus even de vraag."

Kun je het iedereen aanraden/afraden om te emigreren?

,,Ik geniet enorm van mijn tijd zowel in Aalborg als in Praag. Ik houd er van om nieuwe plekken te ontdekken en denk dat het leven in een andere samenleving een goede ontwikkeling is voor mijzelf als persoon. Ik zou dan ook iedereen aanraden, die daarvoor de mogelijkheid heeft, (bijvoorbeeld een Erasmus) om wat tijd in het buitenland te wonen. Het geeft perspectief en je gaat sommige aspecten van Nederland ook meer waarderen. Uiteraard kan het ook wel wat eenzaam zijn van tijd tot tijd, omdat je niet zomaar even met oude vrienden uit Nederland iets kunt gaan doen. Daarom weet ik ook niet of ik mijn hele leven in het buitenland zou kunnen blijven."

Kom je nog vaak in Gorinchem?

,,Ongeveer twee tot 3 keer per jaar denk ik (kerst-oud en nieuw/zomervakantie)."

Wat eten ze het liefst in Tjechië?

,,Helaas is het traditionele voedsel puur koolhydraten en eiwitten. Er zijn vrij weinig groente te bekennen. Dit zijn dus aardappelen of Czech dumplings (even googlen) met grote stukken vlees. Ook de porties zijn enorm groot. Het bedrijf gaat altijd voor lunch waar de traditionele lunch menu's zijn. Dit betekent dat je een groot portie voor 3 tot 5 euro kan krijgen. Ik ga niet elke keer mee, want dan zou ik heel gauw dik worden."

Heb jij al (rare) gewoontes overgenomen?

,,Ik denk dat ik niet zozeer rare gewoontes heb overgekomen als hebt ontdekt wat andere rare Nederlandse gewoontes vinden. Lunchen met alleen een stukje brood met iets er op is voor vele het saaiste wat er bestaat, en ze snappen niet waarom je zoiets kunt eten. Ik probeer wel met veel tradities mee te doen, zo heeft Denemarken nog veel oude tradities vanuit de tijd dat er nog in heksen werd geloofd. Met Sankt Hans wordt de dag met het langste licht gevierd. Alleen is het traditie in Denemarken om dan een grote vuurstapel in de fik te steken met, tegenwoordig, een heksenpop er op, voor goed geluk. Om het vuur worden dan verder liederen gezongen. Ook hebben ze in Denemarken een vorm van piñata slaan, alleen is het in dit geval een houten vat vol met snoep. Vroeger stopte men de kat van de heks hierin en sloeg hier net zolang op tot de kat ontsnapte en vluchtte of dood was. Dan is de versie met snoep toch beter."