Naam: Saskia den Adel - Sheehama

Leeftijd: 50 jaar

Woonplaats: Windhoek (Namibië)

Met wie in het buitenland: Met m’n (Namibische) man en 9 katten

Sinds wanneer in het buitenland: Eind 1993

Waarom naar het buitenland vertrokken?

,,In eerst instantie voor 7 maanden om mijn afstudeeronderzoek voor Culturele Antropologie te doen."

Heb je in nog meer steden gewoond?

,,De eerste paar jaar in Oshakati in het oorden van Namibië."

Wat mis je het meest aan Gorinchem?

,,M’n familie, de stadswallen en de herinneringen en nostalgie die ik voel als ik door de stad loop."

En wat mis je het minst?

,,De stank van de poelier en de visboer."

Kun je Gorinchem vergelijken met Windhoek?

,,Nee helemaal niet. Namibië is een enorm groot maar dunbevolkt land, erg droog en altijd zonnig, en met prachtige heldere luchten en sterrenhemels. Windhoek ligt in de bergen en zodra je de stad uit rijdt zit je in een uitgestrekt natuurgebied. Sociaal gezien zijn er extreme verschillen tussen rijk en arm en dat is te zien in de huizen, scholen, ziekenhuizen en winkels/markten."

Heb je nog contact met mensen uit Gorinchem?

,,Voornamelijk met mn moeder en zus. Een paar oude schoolvrienden maar de meesten wonen niet meer in Gorinchem."

Hoe is het tijdens deze rare bizarre tijd in Namibië?

,,Alles is in lockdown, maar dat is voornamelijk een preventieve maatregel want er zijn vooralsnog maar 16 gevallen bekend, waarvan er 7 volledig zijn hersteld. De komende week wilt de regering 200.000 mensen testen, dat is bijna 10% van de bevolking, dus dan hebben we een beter idee hoe we er aan toe zijn."

Wat doe je om de verveling van de thuisisolatie tegen te gaan?

,,Ik verveel me gelukkig helemaal niet, vind t eigenlijk heel lekker om zo veel thuis te zijn. Ik heb net voor de lockdown tijdens een trip mijn pols gebroken, dus kan niet zoveel sporten als ik zou willen, maar ga elke dag een stuk wandelen in de bergen, ben begonnen met tuinieren, en wat in en rondom huis aan t ruimen. Probeer zo veel mogelijk bij de computer vandaan te blijven, draai veel muziek, dans, en ben begonnen aan een serie op Netflix."

Mis je nu nog meer familie en vrienden in deze tijd?

,,Zolang iedereen gezond blijft is t ok. We Skypen, Whatsappen en Facetimen meer, ook omdat we meer tijd hebben. Een vriendin was op bezoek en moest wat langer blijven omdat de vluchten waren afgelast. Dat was gezellig. Ondertussen is het haar toch gelukt om in Amsterdam te komen."

Kun je het iedereen aanraden om te emigreren?

,,Ja ik denk dat reizen in t algemeen en voor een langere tijd in een ander land zijn goed is voor de ziel. Omdat in een compleet andere omgeving je minder als vanzelfsprekend ervaart en daardoor bewuster leeft. En meer ervaringen opdoet dan wanneer je altijd op dezelfde plek blijft. Er zijn natuurlijk ook wel nadelen en uitdagingen, culturele clashes, geen sociale zekerheid en dat je verder van je familie en vrienden vandaan bent, zeker als mensen ziek worden of overlijden. Maar wat dat betreft is de wereld natuurlijk ook een stuk kleiner geworden met alle communicatie technologieën."

Kom je nog vaak in Gorinchem?

,,Op t moment ongeveer een keer per jaar voor een paar weken."

Wat is echt een mentaliteit uit Namibië?

,,Alles wat er toe doet is vandaag. Wat er morgen gebeurt zien we dan wel weer."

Wat eten ze het liefst?

,,Een dikke pap van gierst of mais (vult goed maar zit niet veel smaak aan) en vlees (ik ben vegan en eet al 45 jaar geen vlees meer). Mn favoriete Namibische vrucht is monkey orange (Strychnos)."

Heb jij al (rare) gewoontes overgenomen?

,,Nee ik ben heel normaal :-D."

Wat wil je nog vertellen?

,,Omdat veel mensen vragen: “wat doe je daar eigenlijk?” Ik heb geen vaste baan maar doe van alles, soms goed betaald, soms vrijwilligerswerk. Sommige weken werk ik meer dan 70 uur, andere weken heb ik niet veel te doen. Ik doe voornamelijk ontwikkelingswerk, op t gebied van handel, natuurlijke producten, biologische landbouw, vrouwenrechten, gender en gezondheid. Dat houdt in het werven van fondsen, onderzoek doen, het managen van projecten, trainingen ontwikkelen en geven, advies geven, workshops organiseren etc. Verder help ik met t managen van de carrière van mijn man, die muzikant is, zit ik in het bestuur van de dierenbescherming, help ik met het fosteren van katten en kittens, en ben ik begonnen met het begeleiden van reizen."

prive
Foto: prive